Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Hemorzon, supozitoare

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Liofilizant pentru solutie perfuzabila 40 mg; cutie x 1 fl.

Indicatii:

Tratamentul si profilaxia deficitelor de volum sanguin (hipovolemie) si socului, substitutie a volumului coloidal dupa pierderi de sange si plasma. Diluarea terapeutica a sangelui (hemodilutie).

Doze:

capsule enterosolubile se inghit intregi, o data pe zi, dimineata, impreuna cu lichid. Ulcer duodenal: 20 mg 2-4 sapt. in caz de raspuns terapeutic slab – 40 mg, 4 sapt. Pentru prevenirea recaderilor, 10 mg. La nevoie, se creste la 20-40 mg. Ulcer gastric: 20 mg, 4-8 sapt. in caz de raspuns terapeutic slab – 40 mg, 8 sapt. Pentru prevenirea recaderilor, 20 mg. La nevoie, se creste la 40 mg. Ulcer gastric, duodenal sau eroziuni gastro-duodenale asociate trat. cu AINS: 20 mg, 4-8 sapt. Pentru prevenirea aparitiei se dau 20 mg. Eradicarea Helicobacter pylori – Tripla terapie: Omeprazol (O) 20 mg, amoxicilina (A) 1 g si claritromicina (C) 500 mg, de 2 ori/zi, 1 sapt.; sau O: 20 mg, C: 250 mg si metronidazol 400 mg (sau tinidazol 500 mg), de 2 ori/zi, 1 sapt.; sau O: 40 mg o data/zi asociat cu A: 500 mg si metronidazol 400 mg ambele administrate de 3 ori/zi 1 sapt. Dubla terapie: O: 40 mg de 1-2 ori/zi asociat cu A: 1,5 g/ zi, sau cu C: 500 mg de 3 ori/zi, 2 sapt. Esofagita de reflux: 20 mg o data pe zi 4-8 sapt. in esofagita de reflux severa – 40 mg, 8 sapt. Pentru tratamentul de lunga durata al pacientilor cu esofagita de reflux vindecata – 10 mg. La nevoie, doza zilnica poate fi crescuta la 20-40 mg. Reflux gastro-esofagian simptomatic: 10-20 mg, 4 sapt. Dispepsie asociata hipersecretiei acide: 10-20 mg, 4 sapt. Sindrom Zollinger-Ellison: Initial 60 mg/zi; >90% din pacienti raspund la doze intre 20-120 mg/zi. Daca doza zilnica depaseste 80 mg, aceasta se divide in 2 prize. Profilaxia aspiratiei gastrice: 40 mg in seara anterioara, ap si 40 mg in dimineata interventiei chirurgicale. Functie hepatica afectata: 10-20 mg/zi.

Contraindicatii:

IC severa, IR cu oligo- sau anurie, coagulopatii (cu exceptia cazurilor care pun viata in pericol), supraincarcare circulatorie, hiperhidratare, deshidratare, hemoragie intracraniana; hipersensibilitate la amidon. Copii sub 12 ani.

Atentionari:

Datorita riscului de reactii anafilactice, o doza initiala de 10-20 ml, trebuie perfuzata incet, in acest timp pacientul fiind supravegheat atent. In cazul in care solutia se perfuzeaza prea rapid sau in doza prea mare, exista risc de supraincarcare circulatorie. Utilizarea substituentilor polimerici de plasma la pacientii fara riscuri cardiovasculare sau pulmonare, este permisa numai daca hematocritul este mai mare de 30%. La inceputul tratamentului se controleaza valoarea creatininei serice. in timpul trat. pacientii trebuie hidratati corespunzator (2-3 l lichide pe zi). Precautie la pacientii cu EP sau cu tulburari hepatice cronice grave. in timpul tratamentului este necesar un control regulat al balantei hidroelectrolitice.

Reactii adverse:

In cazuri foarte rare poate provoca reactii anafilactice/anafilactoide (reactii cutanate, tahicardie, hTA, varsaturi, soc, bronhospasm, mergand pana la insuficienta respiratorie si cardiaca). Administrarea zilnica pe termen lung a unor doze medii – mari, provoaca frecvent prurit refractar la tratament. Datorita hemodilutiei, dozele mari pot micsora coagulabilitatea sangelui si pot prelungi timpul de sangerare. Trebuie supravegheate hematocritul si concentratia proteinelor plasmatice.