Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului circulator

Hemoroizii, o afectiune rusinoasa?

21 mai 2024
Share

Statul pe scaun, cresterea in greutate sau sarcina ar putea fi cauze frecvente ale aparitiei hemoroizilor care, din fericire, pot fi tratati. Hemoroizii (vene inflamate sau dilatate) se pot dezvolta atat in partea exterioara a anusului (hemoroizi externi), cat si in interior (hemoroizi interni). Durerea pe care o simtiti atunci cand stati jos sau in timpul tranzitului intestinal poate fi un semn al acestei afectiuni.

Hemoroizii pot provoca durere in jurul anusului, sensibilitate sau sangerare. Aceasta suferinta este extrem de frecventa, aproximativ 50% dintre adulti au hemoroizi in jurul varstei de 50 de ani.

 

Din ce cauza apar hemoroizii?

Exista mai multi factori de risc ce ar putea duce la aparitia hemoroizilor. Printre acestia, se numara constipatia, infectiile anale, ciroza, precum si boli ale ficatului, ridicarea obiectelor grele, statul pe scaun timp indelungat, sarcina, kilogramele in plus, dar si antecedentele familiale. Fisurile anale, pruritul, abcesele perianale (colectii de puroi situate in regiunea din jurul anusului cu posibilitatea agravarii acestora) sunt semne care semnaleaza prezenta hemoroizilor.

 

Diagnostic si tratament pentru hemoroizi

Diagnosticul trebuie neaparat stabilit de catre medicul specialist, si asta pentru a va asigura ca problemele nu sunt mai grave de atat, ca nu sunt probleme digestive si nici alte afectiuni. In urma unui simplu examen, medicul va putea pune diagnosticul. Trebuie sa stiti ca hemoroizii nu sunt o problema foarte grava de sanatate, dar pot deveni extrem de durerosi.

Iata cateva sfaturi care va ajuta sa ameliorati durerea cauzata de hemoroizi:

  • Utilizati hartie igienica alba, fara parfum, pentru a nu va irita;
  • Puteti folosi creme pe baza de hidrocortizon pentru a calma durerea;
  • Purtati numai lenjerie de bumbac;
  • Faceti bai calde pe parcursul zilei si evitati sa folositi sapunurile parfumate;
  • Curatati zona cu un prosop umed sau cu servetele pentru bebelusi;
  • Incercati sa rezistati tentatiei de a va scarpina, pentru ca, pur si simplu, nu veti rezolva nimic;
  • Hidratati-va organismul.

Exista cateva procedee de tratare a hemoroizilor, printre care scleroterapia (sunt injectate solutii chimice la nivelul hemoroizilor pentru a-i micsora), coagularea laser (indeparteaza hemoroizii prin cauterizare), hemoroidectomia (indepartarea chirurgicala a hemoroizilor). Una dintre cel mai des folosite metode de tratare a hemoroizilor la noi in tara este ligatura cu benzi elastice, care consta in aspirarea hemoroidului si aplicarea la baza acestuia a unei benzi elastice. Se intrerupe astfel irigarea cu sange a hemoroidului. In acest fel, in 3-4 zile, hemoroidul se atrofiaza si cade, odata cu banda elastica. Metoda este deosebit de eficienta si nu este deloc dureroasa.

 

Cum preveniti aparitia hemoroizilor?

Odata ce ati scapat de aceasta problema, iar durerea a disparut, puteti urma cateva sfaturi pentru a preveni reaparitia hemoroizilor:

  • Consumati fructe, legume, cereale integrale si beti apa in fiecare zi;
  • Evitati laxativele si faceti foarte mult sport;
  • Mergeti la toaleta atunci cand aveti nevoie.

Aparitia hemoroizilor poate fi prevenita prin pastrarea unu tranzit intestinal normal. Trebuie sa incercati sa aveti o viata cat mai activa, sa renuntati la sedentarism si la statul pe scaun. Daca aveti insa un job care presupune statul la birou, evitati pe cat posibil acest lucru. La un interval de cateva ore, ridicati-va si plimbati-va.

De asemenea, daca aveti o astfel de problema nu trebuie sa va rusinati sau sa considerati ca nu este nevoie sa mergeti la medic. Din contra, daca prezentati vreunul dintre simptomele de mai sus, nu mai stati pe ganduri si mergeti imediat la control!

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.