Boala hemoroidală reprezintă o patologie cu incidență crescută în rândul populației, producând simptome care variază de la disconfort minimum, ușor de gestionat, până la dureri violente, dar și implicații psihosociale semnificative.
Pentru persoanele cu hemoroizi externi, educarea pentru managementul afecțiunii este primordială. Iar boala hemoroidală persistentă, severă, presupune intervenția chirurgicală avizată de către un chirurg colorectal. Intervențiile necesare pot varia de la proceduri minimum invazive, până la hemoroidectomii (ablația chirurgicală a diferiților hemoroizi externi).
Conform statisticelor de specialitate, aproape 3 din 4 adulți vor suferi de-a lungul vieții de hemoroizi (externi sau interni), din diferite cauze, deseori necunoscute.
Hemoroizii sunt vene inflamate ce apar la nivelul anusului și în partea inferioară a rectului. În general, hemoroizii sunt asemănători venelor varicoase.
Hemoroizii se pot dezvolta fie în interiorul rectului sau anusului (hemoroizi interni), fie sub pielea din jurul anusului (hemoroizi externi).
Hemoroizii externi provoacă cele mai greu de gestionat simptome, deoarece pielea se irită și în timp își poate pierde integritatea structurală, erodându-se. Dacă se formează un cheag de sânge în interiorul unui hemoroid extern, durerea resimțită de către pacient poate fi bruscă și severă. Bolnavul poate să simtă, la palpare, o tumefacție în jurul anusului. De obicei, cheagul de sânge se retrage, lăsând un exces de piele care se poate irita, deseori în asociere cu un prurit intens.
Hemoroizi externi – ce sunt?
Hemoroizii reprezintă o afecțiune anorectală cu incidență crescută, definită medical ca mărirea simptomatică și deplasarea distală a pliurilor cutanate care înconjoară anusul, inflamația putând duce la modificarea structurală a epidermei din zona afectată. Dilatarea, distorsiunea anormală a canalului vascular, în asociere cu modificările distructive ale țesutului conjunctiv de susținere a pliurilor cutanate anale reprezintă un prim semn de hemoroizi externi. Răspunsul inflamator și hiperplazia vasculară pot fi, de asemenea, semne asociate bolii hemoroidale.
Hemoroizi externi – cauze
Apariția de hemoroizi externi reprezintă rezultatul unui gradient crescut de presiune la nivelul plexului hemoroidal. Acest lucru rezultă de obicei din presiunea intraabdominală crescută, care apare în situații precum eforturi prelungite în timpul defecației (constipație), în timpul sarcinii și al travaliului.
Probabilitatea de a dezvolta hemoroizi externi crește odată cu vârsta. Motivul, țesuturile care căptușesc anusul și sfincterul anal devin mai subțiri, pierzându-și astfel capacitatea de a rezista la presiunea exercitată în timpul defecației. Apariția hemoroizilor externi este asociată cu constipația cronică, forțarea mișcărilor intestinale (împingerea sau încordarea), statul prelungit pe toaletă, situații care interferează cu fluxul de sânge către și dinspre zona respectivă.
Alți factori de risc care pot duce la apariția de hemoroizi externi sunt:
- diareea sau constipația cronică;
- antecedentele familiale;
- sedentarismul;
- obezitatea;
- intervențiile chirurgicale colorectale;
- boala inflamatorie intestinală;
- leziuni la nivelul măduvei spinării;
- întreținerea de raporturi sexuale anale;
- menținerea poziției ortostatice pentru perioade lungi de timp;
- sarcina și travaliul;
- un regim alimentar sărac în fibre;
- ascita (presupune o presiune suplimentară asupra stomacului și intestinelor);
- ridicarea de greutăți, obiecte grele etc.
În general, simptomele asociate bolii hemoroidale sunt ușor de interpretat, iar persoanele care suferă de hemoroizi externi sau hemoroizi interni trebuie să se prezinte cât mai rapid la medicul specialist, pentru a se instaura protocolul terapeutic necesar.
Hemoroizi externi – complicații
Multe cazuri de hemoroizi externi se rezolvă de la sine, spontan, sau cu terapie conservatoare. Cu toate acestea, boala hemoroidală are tendința de a fi recurentă, iar hemoroizii externi se pot transforma în cheaguri de sânge, ducând la incontinență rectală. Tratamentul conservator pare-se a avea o rată de recurență de peste 50%, în timp ce o intervenție chirurgicală are o rată mult mai mică, de 5-10%. Cea mai frecventă complicație a hemoroidectomiei operatorii este retenția urinară (incapacitatea golirii vezicii urinare), care apare la 30-50% dintre pacienți. Durerea de după operație este, de obicei, semnificativă, și necesită administrarea de analgezice orale. Alte complicații asociate cu ablația chirurgicală a hemoroizilor includ sângerarea și infecția.
Hemoroizi externi – metode de diagnostic
Diagnosticul persoanelor cu hemoroizi externi se poate face ușor, de obicei în urma anamnezei și a unui examen fizic. Hemoroizii externi sunt în general evidenți la examinare, în special dacă între timp s-a format un cheag de sânge. Medicul specialist mai poate efectua un examen rectal digital pentru a verifica dacă există sânge în scaun. Canalul anal poate fi examinat folosind un anoscop de unică folosință. Dacă există dovezi de sângerare rectală, sânge microscopic prezent în scaun, medicul poate efectua o sigmoidoscopie flexibilă sau o colonoscopie pentru a exclude alte cauze asociate sângerării (polipi colorectali, cancer).
Hemoroizi externi – tratament
Persoanelor cu hemoroizi externi li se recomandă, în primul rând, o terapie conservatoare, care vizează reducerea simptomatologiei asociate afecțiunii. Aceasta presupune creșterea aportului alimentar de fibre vegetale, hidratării, cu scopul de a diminua presiunea și încordarea asociate eliminării scaunului. Ligatura hemoroidului cu inele de cauciuc are rolul de a întrerupe fluxul sangvin către hemoroid, acesta atrofiindu-se între timp. Ligatura se face de către medicul avizat prin introducerea unui anoscop în anus. Alte opțiuni minimum invazive pentru tratamentul de hemoroizi externi includ scleroterapia și fotocoagularea în spectru infraroșu.
Boala persistentă și severă poate fi gestionată pe cale operatorie, prin hemoroidectomie, cu un prognostic favorabil (recurență minimă). Persoanele cu hemoroizi externi trombozați pot apela la procedee de extirpare a acestora, sub anestezie locală. Alte metode de tratament vizează atât reducerea simptomatologiei și violenței acesteia, cât evitarea factorilor de risc. De exemplu, se recomandă asigurarea unei igiene anale corespunzătoare, practicarea de activitate fizică pentru a favoriza tranzitul intestinal și digestia, un aport alimentar adecvat de fibre vegetale și evitarea constipației. Consistența moale a scaunelor favorizează reducerea durerei.
Hemoroizi externi – sfaturi pentru prevenție
Pentru a evita apariția de hemoroizi externi, cel mai important este evitarea factorilor de risc și urmărirea îndeaproape a unor tabieturi sănătoase:
- Aportul adecvat de fibre alimentare – persoanele care suferă de hemoroizi externi sau care sunt predispuse la această patologie ar trebui să consume multe fructe, legume, cereale. Un beneficiu major al fibrelor alimentare faptul că acestea rețin apă, cresc volumul scaunului, nemaifiind necesară forțarea eliminării acestuia;
- Aportul adecvat de lichide – necesar în asociere cu aportul adecvat de fibre alimentare;
- Suplimentele cu fibre alimentare – incidența apariției de hemoroizi externi este mai mare la persoanele care nu consumă suficient de multe fibre vegetale. Suplimentele cu fibre nu doar că asigură un aport adecvat al acestor compuși fitochimici, dar sunt accesibile și pot fi luate oricând.
- Nu se recomandă forțarea eliminării scaunului, deoarece se creează o presiune cu potențial dăunător la nivelul venelor din partea inferioară a rectului.
- Mergeţi la toaletă doar atunci când simți nevoia – dacă mergeţi la baie pentru a elimina scaunul, însă nevoia dispare între timp, nu vă forțaţi. S-ar putea ca scaunul să fie uscat și, prin urmare, să aibă o tranziție mult prea lentă;
- Practicarea exercițiilor fizice – s-a constatat faptul că persoanele cu hemoroizi externi care fac mișcare regulată (15-30 de minute/zi) prezintă un prognostic bun al tratamentului, însă și o incidență mai mică a recurenței. Exercițiile fizice nu doar că previn sedentarismul, dar pot ajuta pacienții să piardă excesul de greutate (factor etiologic în patologia de hemoroizi externi);
- Evitaţi perioadele lungi de stat în poziție ortostatică (verticală) și statul îndelungat la toaletă. Aceste situații pot crește presiunea resimțită de către venele din regiunea anală.