Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Hemoragie intraoculara

13 decembrie 2010
Share

Efuziune sangvina intr-una din diferitele parti ale ochiului. Dupa localizare, se deosebesc mai multe feluri de hemoragie intraoculara.

Hemoragia retiniana – O hemoragie retiniana este o scurgere sangvina situata in retina. O hemoragie retiniana poate fi cauzata de o ocluzie a unei vene care dreneaza sangele retinei, de o hipertensiune arteriala, de un diabet sau de o degenerescenta a retinei legata de varsta sau de miopie. Ea se manifesta printr-o scadere a vederii atunci cand este destul de importanta si cand priveste polul posterior al retinei si macula. Hemoragiile periferice fara alterarea vederii pot sa treaca neobservate; doar examenul fundului de ochi cu lampa cu fanta poate permite decelarea lor. O hemoragie retiniana poate genera o hemoragie intravitroasa. Nu se cunoaste vreun mijloc care sa faca sa dispara acest tip de hemoragie.

Hemoragia subconjunctivala – Este o scurgere sangvina amplasata sub conjunctiva, membrana transparenta care acopera albul ochiului. O hemoragie subconjunctivala se poate produce spontan, fie ca urmare a unei chinte de tuse, a unor varsaturi repetate, fie prin cresterea presiunii venoase sau in cursul unui puseu de hipertensiune arteriala. Ea mai poate fi cauzata de tulburari ale coagularii. O intindere de un rosu, aprins uniform, mai mult sau mai putin extinsa, apare, atingand limbul (limita dintre cornee si sclerotica). Nu se manifesta nici durere, nici scadere a acuitatii vizuale, iar descoperirea este adesea intamplatoare. Atunci cand aceasta intindere survine in urma unui traumatism, adesea nu este vazuta limita posterioara si este important sa se verifice starea altor structuri oculare. Ea se resoarbe in ambele cazuri fara tratament in aproximativ doua saptamani. Episoadele repetate pot traduce o slabiciune locala a vaselor conjunctivale sau o tensiune arteriala crescuta de care nu se stie.

#tags   \