Metoda de epurare a sangelui cu ajutorul unui rinichi artificial. Hemodializa a fost adesea utilizata in anumite cazuri de intoxicatie grava, dar este mai ales tratamentul major al insuficientelor renale acuta si cronica. Cel putin pana cand este posibila practicarea unei grefe renale, tratamentul insuficientei renale cronice prin hemodializa este definitiv. Hemodializa permite epurarea sangelui de deseurile care sunt eliminate in mod normal prin urina (uree, creatinina), corectarea unui eventual dezechilibru electrolitic (niveluri anormale de sodiu, de potasiu, de bicarbonati etc. in sange) si reechilibrarea pH-ului sangvin in caz de acidoza (aciditate sangvina excesiva).
Tehnica – Hemodializa consta in punerea in contact, prin intermediul unei membrane semipermeabile numita dializor (care nu lasa sa treaca decat moleculele de dimensiuni mici si medii), a sangelui bolnavului cu un lichid a carui compozitie este apropiata de cea a plasmei normale (dializat).
Desfasurare – In caz de insuficienta renala cronica, sedintele de tratament dureaza intre 4 si 5 ore de trei ori pe saptamana. Majoritatea pacientilor se deplaseaza la centrele de hemodializa spitalicesti, publice sau particulare. Dar sedinta poate avea loc si la domiciliul pacientului (in acest caz, acesta urmeaza mai inainte o pregatire, el si partenerul de viata, sau parintii daca este vorba de un copil). In caz de insuficienta renala acuta, sedintele au loc in ritmuri variabile, dupa gravitatea tulburarii, in serviciile de nefrologie sau de reanimare, zilnic in cazurile grave.
Supraveghere – O supraveghere medicala, asigurata de catre un nefrolog, este obligatorie. Acesta fixeaza durata sedintelor, cantitatea de apa plasmatica de filtrat si tratamentele anexe, dietetice si medicamentoase. Hemodializa este perfect compatibila cu o viata normala.