Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Hemocromatoza – care este tratamentul

20 martie 2018
Share

Hemocromatoza reprezinta acumularea de fier in organism. Fierul este important, deoarece face parte din hemoglobina, o molecula care transporta oxigenul din plamani catre toate celelalte tesuturi. O cantitate prea mare de fier, insa, poate duce la degradarea anumitor organe, precum ficatul, inima, pancreasul, glandele endocrine si articulatiile.

Hemocromatoza se manifesta prin dureri articulare, oboseala, pierdere in greutate inexplicabila, colorarea anormala a pielii (bronz sau gri), dureri abdominale si scaderea apetitului sexual. Hemocromatoza poate fi de trei feluri:

  • Hemocromatoza primara (genetica) este cea mai frecventa forma, fiind transmisa genetic. Simptomele apar, de obicei, la varstele de 15-30 de ani.
  • Hemocromatoza secundara este hemocromatoza nemostenita genetic sau cea dobandita. Cea mai frecventa cauza este reprezentata de transfuziile de sange la persoanele cu anemie severa. Alte cauze includ unele boli ale ficatului (boala alcoolica a ficatului, infectia cu virus hepatic C).
  • Hemocromatoza neonatala este o boala rara, fiind caracterizata prin insuficienta hepatica. Poate duce la deces in randul fetilor si nou-nascutilor.

Cum se trateaza hemocromatoza?

Medicii recomanda efectuarea de flebotomii (sectionarea unei vene pentru a extrage sange), pentru a trata hemocromatoza. Flebotomia „curata” corpul de fierul excesiv. Acest tratament este simplu, ieftin si sigur. In functie de severitatea hemocromatozei, o persoana poate face o flebotomie de la 1-2 ori pe saptamana pana la cateva luni sau ani si, ocazional, chiar mai mult. Medicii testeaza in mod constant nivelul feritinei serice, pentru a monitoriza nivelul fierului din organism. Scopul este de a aduce nivelul feritinei serice (feritina este o proteina care se leaga de depozitele de fier din organism – majoritatea fierului din organism este combinat cu feritina) la normal si mentinut la aceste valori. In functie de laborator, valoarea normala este cuprinsa intre 25 si 50 μg/L.

Dupa ce flebotomia reduce nivelul feritinei serice, ajungand la normal, pacientul poate necesita flebotomie de intretinere, ce se efectueaza odata la cateva luni. Unele persoane, insa, pot necesita flebotomii de intretinere mai des. Testarea nivelului de feritina serica odata la 6 luni ajuta in stabilirea intervalului flebotomiilor.

Tratarea hemocromatozei inainte sa apara lezarea organelor poate preveni complicatiile ulterioare, precum ciroza, afectiuni cardiace, artrita si diabet. Tratamentul nu poate vindeca aceste boli in cazul persoanelor deja diagnosticate. Insa, tratamentul pentru hemocromatoza poate ajuta la ameliorarea simptomelor acestor boli.

Eficacitatea tratamentului depinde de stadiul de lezare a organelor

hemocromatoza-2De exemplu, tratamentul hemocromatozei poate opri progresia lezarii ficatului in stadiile precoce, crescand speranta de viata. Insa, daca apare ciroza, sansa unei persoane de a dezvolta cancer de ficat creste, chiar si cu flebotomie. Artrita, de obicei, nu se amelioreaza dupa ce fierul in exces este inlaturat in urma flebotomiei.

Fierul este un nutrient esential ce se gaseste in multe alimente. Persoanele sanatoase absorb mai putin de 10% din fierul pe care il ingereaza in urma consumului de alimente. Persoanele cu hemocromatoza absorb 30% din acesta, putand evita acumularea de fier prin consumul unei cantitati moderate de alimente bogate in fier (carne rosie si organe), evitarea suplimentelor cu fier si a celor care contin vitamina C (aceasta creste absorbtia fierului). Pentru a preveni lezarea ficatului, persoanele cu hemocromatoza trebuie sa evite consumul de alcool in exces (deoarece creste riscul de ciroza si cancer hepatic) si sa renunte complet la alcool daca au deja ciroza.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.