Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Hebe voriten, crema

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Cpr. film. 400 mg; cutie x 2 blist. x 10 cpr.

Indicatii:

Tratamentul infectiilor cu tulpini bacteriene sensibile la norfloxacina: infectii complicate si necomplicate ale aparatului urinar; gastroenterita; infectie gonococica endocervicala si uretrala; prostatita.

Doze:

Adulti: uretrita gonococica 800 mg in priza unica. in prostatita uzual 400 mg la 12 ore, timp de 28 zile. in infectiile necomplicate ale aparatului urinar cate 400 mg la 12 ore, timp de 3 zile. in cazul infectiilor complicate ale aparatului urinar cate 400 mg la 12 ore, timp de 10-21 zile. in gastroenterita bacteriana cate 400 mg la 8-12 ore, timp de 5 zile. In caz de IR, pentru un Cl creatinina < 30 ml/min - 400 mg o data/zi. Se administreaza pe stomacul gol (cu o ora inainte sau cu 2 ore dupa masa).

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la norfloxacina sau la un alt chimioterapic din grupa chinolonelor sau la oricare dintre componentii produsului; tendinopatie provocata de fluorochinolone in antecedente. Copii. Sarcina. Alaptare.

Atentionari:

La doze mari (1200 si 1600 mg) si in caz de urina alcalina (pH > 7) s-a observat cristalurie. Cu toate ca dupa dozele uzuale (cate 400 mg de 2 ori/zi la adult) nu s-a observat cristalurie, trebuie asigurata o hidratare adecvata, pentru mentinerea unui debit urinar de 1200-1500 ml/zi. Precautie la pacientii cu accident vascular si boala cerebrovasculara grava in antecedente. in timpul trat. pot sa apara foarte rar tendinite, care pot evolua spre ruptura de tendon, indeosebi a celui achilian. Aparitia lor impune oprirea administrarea produsului si instituirea unui trat. adecvat. Evitarea expunerii la soare sau la UV. in timpul trat. de lunga durata si/sau in cazul infectiilor nozocomiale se pot selecta tulpini rezistente, in special dintre Staphylococcus si Pseudomonas. Prudenta la pacientii cu miastenie gravis, la cei cu antecedente de convulsii sau in cazul prezentei factorilor care predispun la aparitia convulsiilor.

Reactii adverse:

Arsuri retrosternale, dureri si crampe abdominale, greata, diaree, anorexie, colita pseudomembranoasa, pancreatita (rar); rash, prurit, fotosensibilizare, purpura vasculara, dermatita exfoliativa, eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, foarte rar sindrom Lyell; mialgii si/sau artralgii, rar tendinita in special achiliana, care poate sa apara in primele 48 de ore de la inceputul tratamentul si poate deveni bilaterala, foarte rar ruptura de tendon; convulsii, stare de confuzie mentala, halucinatii, cefalee, vertij, somnolenta, insomnie, depresie, anxietate sau nervozitate, iritabilitate, euforie, acufene, parestezii, dezorientare, polineuropatie, agravarea miasteniei gravis; urticarie, foarte rar edem Quincke si soc de tip anafilactic; cresterea uremiei si a creatininei serice; foarte rar nefropatie; cresterea transaminazelor, bilirubinei si fosfatazei alcaline, hepatita.