Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Halitoza: care sunt cauzele?

21 mai 2024
Share

Halitoza (respiratia urat mirositoare) reprezinta mirosul neplacut al gurii. Poate sa apara oricand sau poate fi semnul unei afectiuni cronice. Aceasta poate fi cauzata de alimentele consumate, o igiena orala precare, afectiuni medicale sau de alti factori.

 

Care sunt cauzele si factorii de risc ai halitozei? 

Exista mai multe cauze si factori de risc ce pot cauza halitoza. Iata care sunt acestia: 

1. Alimentele. Mancarea reprezinta prima cauza de mirosuri neplacute ce vin de la nivelul gurii. Unele alimente, precum usturoiul, ceapa, condimentele (curry), branza, pestele si cafeaua, pot determina aparitia unui miros neplacut. In cele mai multe cazuri, halitoza data de alimente este de scurta durata. De asemenea, o dieta fara carbohidrati poate duce la ketoza (arderea grasimiilor proprii pentru a produce energie), ceea ce are ca rezultat o respiratie urat mirositoare. 

2. Tutunul. Fumatul si mestecatul de tutun pot lasa chimicale ce persista in gura. De asemenea, fumatul poate precipita alte cauze de respiratie urat mirositoare, precum boli gingivale sau cencerele orale. 

3. Igiena orala precara. Atunci cand nu o persoana nu se spala pe dinti in mod regulat, particulele de mancare raman in gura si determina aparitia unor bacterii, ce cauzeaza halitoza. Igiena orala precare poate duce la formarea de placa, ce cauzeaza o respiratie urat mirositoare, de asemenea. 

4. Afectiunile medicale. Infectiile sinusurilor, pneumonia, faringita si alte infectii ale gatului, bronsita, diabetul, boala de reflux gastroesofagian, intoleranta la lactoza, afectiuni ale stomacului, ficatului si rinichilor, sunt asociate cu halitoza. 

5. Xerostomia. Gura uscata poate cauza aparitia halitozei. Saliva ajuta la curatarea si umezirea gurii, iar atunci cand nu este suficienta saliva, poate sa apara halitoza. Xerostomia poate sa fie cauzata de afectiuni ale glandelor salivare, medicamente sau de respiratia pe gura. 

6. Infectiile gurii. Cariile si afectiunile gingivale pot duce la halitoza. 

7. Medicamentele. Exista multe medicamente, inclusiv antihistaminice si diuretice, pot cauza uscaciunea gurii, ce duce la halitoza. 

8. Sarcina. Sarcina in sine nu cauzeaza halitoza, insa greata si varsaturile ce pot sa apara in sarcina o cauzeaza. In plus, schimbarile hormonale, deshidratarea si anumite alimente consumate in timpul sarcinii pot duce la halitoza. 

9. Alte cauze de halitoza includ alcoolismul si cantitatile mari de suplimente cu vitamine.

 

Care este tratamentul si cum prevenim halitoza? 

Tratamentul halitozei depinde de cauza, insa, ca masuri generale, este recomandat sa:

halitoza-2•             Mentineti igiena orala constanta. Spalati-va pe dinti regulat si nu uitati sa va spalati si pe limba. Acest lucru poate ajuta in cazul in care halitoza este cauzata de alimentele consumate.

•             Faceti un control stomatologic pentru a va asigura ca nu aveti probleme dentare sau gingivale.

•             Renuntati la fumat sau la mestecarea tutunului.

•             Mentineti umezirea gurii prin consumul de apa si de guma de mestecat fara zahar, pentru a stimula producerea de saliva. Apa de gura poate masca temporar mirosul neplacut, insa nu indeparteaza cauza de baza.

•             Mestecati menta sau patrunjel proaspat.

•             Tratati afectiunile de baza care duc la halitoza (infectii ale sinusurilor, diabet etc.)

•             Discutati cu medicul in legatura cu medicamentele pe care le luati si, eventual, despre inlocuirea acestora cu unele care nu produc halitoza.

•             Discutati cu un medic daca aveti xerostomie (gura uscata). In acest caz, va poate fi prescrisa saliva artificiala.

De cele mai multe ori, halitoza poate fi vindecata si prevenita cu o igiena orala corespunzatoare. In cazuri rare aceasta poate fi un semnal de alarma, insa, poate fi o complicatie a unei afectiuni medicale ce necesita tratament.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontology

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.