Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Halena sau respiratia urat mirositoare

7 august 2012
Share

Daca ati vazut ca de-o vreme incoace se „ofilesc florile” in calea dumneavoastra sau colegii evita sa discute chestiuni care implica o intimitate mai mare de jumatate de metru, trebuie sa va puneti problema daca nu cumva… va miroase gura.

Sunt aproape convins ca si dumneavoastra, la un moment dat, daca nu ati strambat din nas, ati facut cel putin un usor gest de retragere, incercand sa mariti distanta „verbala” in momentul in care ati simtit ca fluxul de aer expirat de cel cu care vorbeati avea un miros neplacut. Sau chiar reactia inversa, adica dumneavoastra sunteti cel care face un pas-doi inapoi, observand ca cel cu care discutati evita sa va priveasca in fata, incercand sa-si schimbe pozitia capului sau chiar indepartandu-se usor pentru ca fluxul aerogen expirat ii provoaca senzatie de disconfort. Si daca v-a luat ceva timp sa constientizati, e din cauza ca halena, aceasta fiind denumirea pentru respiratia urat mirositoare, reprezinta una dintre afectiunile stomatologice care nu se manifesta dureros.

 

Care sunt cauzele respiratiei urat mirositoare?

Formarea unei pelicule bacteriene la nivel dentar (placa dentara) este cauzata de o igiena bucala defectuoasa si reprezinta un punct de plecare in aparitia halenei. Respiratia neplacuta apare din cauza unor compusi volatili ai sulfului, produsi formati prin descompunerea microbiana a resturilor alimentare de pe suprafata dintilor si a limbii, precum si din alte zone retentive aparute in urma patologiei dentare: carii, afectiuni gingivale sau ale parodontiului (abcese dentare, gingivite).

Halena mai apare in gura uscata (xerostomie – scaderea fluxului salivar ). Va intrebati probabil de unde apare uscaciunea gurii. Respiratia cu gura deschisa determinata de anomalii dento-maxilare, obstructii nazale, precum si administrarea unor medicamente in afectiuni ale glandelor salivare sunt cauze care determina acest fenomen.

Mirosul neplacut al gurii mai poate trada o rinita sau sinuzita cronica, amigdalita, o inflamatie a faringelui, digestie deficitara, deficit de vitamina C, diabet, uremie sau probleme gastro-intestinale.

In inflamatii ale sinusurilor si amigdalelor apar acele secretii purulente avand in componenta bacterii care, intrand in contact cu aerul, suporta reactii chimice care duc la eliminarea unui miros mai mult decat neplacut. Aciditatea gastro-esofagiana perturba respiratia prin scaderea secretiei de acid clorhidric. Apar astfel modificari ale florei microbiene si initierea de procese fermentative cu eliminarea de gaze cu un miros neplacut care prin eructatie (ragaieli) trec in mediul exterior si, totodata, se percep de catre „donator”.

Halena poate fi intalnita la orice persoana, indiferent de varsta sau categorie sociala. Igiena cavitatii orale, dar si monitorizarea personala a sanatatii noastre sunt factori importanti care ne ajuta sa prevenim aparitia acestei afectiuni. In ultimii 20 ani, nutritia defectuoasa si lipsa unei educatii sanitare in profilul stomatologic au facut sa apara numeroase afectiuni insotite de halena.

Fumatul si alcoolul participa si ele la aparitia halenei. Halena fumatorului se refera la mirosul neplacut al cavitatii orale, dar si al expirului specific fumatorilor.

 

Cum combatem halena?

Igiena orala riguroasa reprezinta un prim criteriu ce nu trebuie ignorant, incepand cu un periaj dentar corect practicat cel putin de doua ori pe zi, respectiv seara inainte de culcare si dimineata dupa micul dejun, pana la utilizarea apei de gura si a atei dentare. Astfel, veti indeparta resturile alimentare care altfel ar ajunge sa fie descompuse in timpul noptii mai ales de catre bacteriile anaerobe aflate in cavitatea bucala.

Daca totusi halena s-a instalat deja, nu ezitati sa consulti un specialist. Medicul stomatolog este singurul care va poate ajuta, pentru simplul motiv ca el poate depista sursa reala ce determina aparitia halenei, doar daca ea provine de la nivelul cavitatii bucale.

Apa de gura, guma de mestecat, pasta de dinti sau spray-ul de gura nu fac altceva decat sa mascheze mirosul neplacut pentru o perioada foarte scurta de timp. In niciun caz ele nu trateaza problema.

Este foarte important ca macar o data la sase luni sa treceti pe la stomatolog pentru o consultatie care… nu doare. Daca totusi medicul stomatolog decide ca halena nu este determinata de probleme de sanatate ale cavitatii bucale, atunci se impune un consult al unui medic specialist generalist.

 

 

Dr. Realini Lupsa

Medic stomatolog

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.