O pereche de pantaloni, un pulover sau poate o bluza, lenjerie de corp, ghete sau cizme asortate, geaca sunt cateva dintre obiectele vestimentare pe care le folosim in perioada rece. Dar petele rosii de pe corp, iritatiile sau astmul? De vina e frigul? Bineinteles ca nu, ci calitatea si materialele din care sunt facute hainele tale!
Reactii alergice poate avea oricine, la orice substanta ce intra in contact cu organismul, iar dermatita de contact se numara printre ele. Ea se manifesta prin roseata, senzatie de mancarime, uneori vezicule ce prezinta risc de suprainfectie. Asemenea reactii sunt declansate cel mai adesea de vopselele sintetice din haine si de detergentii cu care au fost spalate.
Lana si bumbacul, magnetul alergenilor
Imbracamintea confectionata din lana si bumbac este ca un magnet pentru alergeni. De multe ori, fibrele sintetice, precum viscoza, nailon, poliester, sunt mai putin tolerate de piele. Din aceasta cauza, provoaca mai des iritatii. Capsele din metal sau fermoarele pantalonilor, fabricate din crom sau nichel, pot, de asemenea, sa provoace dermatite de contact. „In cazul hainelor si lenjeriilor de pat trebuie verificate etichetele. La fel cum alegem cele mai bune alimente, cosmetice, cum incercam sa evitam zonele poluate, tot asa trebuie sa stim si care sunt cele mai sigure haine pentru sanatate”, e de parere medicul Clatici Victor-Gabriel.
Copilul si dermatita atopica
Pe de alta parte, copiii sufera cel mai des din cauza dermatitei atopice, care reprezinta 30% dintre consultatiile de medicina generala si 20% dintre cele dermatologice. Dermatita atopica se manifesta prin leziuni eczemoase, dar si prin alte modificari cutanate. Majoritatea pacientilor prezinta un istoric personal sau familial de atopie. Aceste persoane dezvolta mult mai repede astm bronsic, rinita alergica, urticarii si alergii de contact. Asocierea cu rinita alergica si cu astmul e constatata in 45% dintre cazurile de dermatita atopica, afectiune care le precede. „Obiectivul oricarui medic ce se ocupa de tratamentul unui copil care sufera de dermatita atopica e de a reduce la minimum manifestarile fizice, dar si psihice ale bolii. Copilul este astfel spitalizat, intrucat, de cele mai multe ori, acelasi tratament facut in conditii de spital are rezultate spectaculoase”, sustine medicul Clatici.
Imbracamintea, sursa de infectii bacteriene
Hainele sunt si sursa de infectii bacteriene, virale si parazitare. Dintre cele bacteriene, cele mai frecvente sunt stafilococia cutanata si foliculita, iar dintre infectiile virale, comune, sunt negii. Bolile parazitare raspandite prin intermediul hainelor sunt raia si paduchii. Totodata, desi pare greu de crezut, nu doar hainele la mana a doua sunt sursa de infectii. Cele noi, pe care le credem curate, ar fi putut fi depozitate in spatii improprii sau probate de persoane cu probleme cutanate. Prin urmare, sunt la fel de periculoase pentru piele.
Eritemele distrug mainile si picioarele
Cele mai frecvente si neplacute afectiuni dermatologice din aceasta perioada sunt eritemele. Acestea sunt provocate de frig, de umezeala si pot afecta atat mainile, cat si picioarele persoanelor sensibile sau celor care transpira mai mult. Eritemele apar sub forma de pete rosii, usor umflate, ce se pot transforma in degeraturi. Pentru a preveni aparitia lor, nu ezitati sa purtati manusi. Iar daca transpirati mult, folosti pudra de talc.
Frigul, alergie in sine
Exista si persoane care fac alergie la frig. Cand este ger, ei au fetele si mainile umflate sau prezinta eruptii cutanate, asemanatoare cu urzicatura, care dau senzatia de mancarime. „Alergia la frig are o forma cutanata care afecteaza partile descoperite, de regula fata si mainile. In alte cazuri, caracterizat prin sindromul Raynaud, frigul poate provoca aparitia invinetirii degetelor ce devin dureroase. In cazuri foarte grave, cand tot corpul este expus la ger, se poate ajunge la scaderea brusca a tensiunii arteriale, stop cardiac si chiar deces”, a completat dermatologul.
Pentru a preveni aparitia unor astfel de afectiuni ale pielii, imbracamintea in anotimpul friguros trebuie sa fie din materiale naturale si lejera pe corp.
Text: Cosmin Anghel
Consultant: Dr. Clatici Victor-Gabriel, dermatolog, Spitalul Universitar
Telefon: 021/202.61.45