Durerea reprezinta un simptom neplacut care insoteste multe dintre modificarile patologice, fie la nivelul intregului organism, fie limitat la un anumit organ sau regiune anatomica. Ea apare sub forma unei senzatii cu caracter de suferinta, provocata de catre stimuli nocivi, semnalizand o leziune potentiala sau deja existenta.
De cele mai multe ori durerea este semnalul de alarma care determina pacientul sa solicite ajutor medical. Intensitatea senzatiei dureroase difera in functie de intensitatea sistemului declansator, de locul si momentul aparitiei, de perceptia individuala. Din punct de vedere al modului de instalare si al evolutiei, durerea poate fi clasificata in acuta si cronica.
Durerea acuta este cea care are o finalitate protectoare, comandand reactii de evitare a agresiunii cauzale (retragere, fuga), sau impunand imobilizarea regiunii afectate, pentru a favoriza vindecarea si recuperarea. Acest tip de durere se incadreaza intr-o reactie generala de aparare (care se atenueaza treptat, cu cat timpul scurs de la debut este mai lung), manifestata prin tahicardie, cresteri tensionale, midriaza, transpiratie palmara, accelerarea miscarilor respiratorii. Simptomul psihic de insotire este anxietatea. Durerea acuta netratata poate determina tulburari somatice si psihice grave, complicatii diverse sau poate evolua spre cronicizare.
Durerea cronica (cu o durata depasind trei luni) nu are caracter de aparare si nu aduce alte servicii biologice. Este insotita adesea de un comportament depresiv, asociat cu fenomene de ipohondrie, tulburari de somn, reducerea activitatii, atitudine de invaliditate cronica, administrarea de asocieri medicamentoase antialgice multiple si in doze foarte mari.
Durerea este un simptom important care nu trebuie neglijat, tocmai de aceea cititi revista Farmacia Ta, pentru a va mentine sanatatea si pentru ca durerea sa va fie straina.