Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Gripa, risc de complicatii in bolile cronice

21 mai 2024
Share

Gripa nu face discriminari, dar are preferinte. Exista persoane care se pot feri mai usor de amenintarile mediului, avand un sistem imunitar mai puternic. Alte persoane insa, precum varstnicii peste 60 de ani, copiii, gravidele sau cei care au diverse afectiuni cronice pot dezvolta complicatii serioase, chiar cu riscul de deces. In aceasta categorie a bolilor cronice putem vorbi de afectiunile pulmonare (astm bronsic si bronho-pneumopatie cronica obstructiva), boli cardiovasculare, boli renale sau hepatice cronice, boli ce afecteaza sistemul imunitar si diabetul zaharat de tip I.

Aceleasi neplaceri le intampina si cei care urmeaza un tratament imunosupresor. Persoanele din aceste categorii dezvolta de obicei forme mai grave ale gripei si sunt supuse riscurilor de aparitie a complicatiilor.

Si in cazul gripei de tip A(H1N1) decesele inregistrate au aparut in urma unor complicatii ale bolilor cronice de care pacientii sufereau.

Astmul, simptome dublate de gripa

Astmul se manifesta prin ingustarea, inflamarea si reactivitatea crescuta a cailor respiratorii. Atunci cand este dublat de gripa, simptomele se agraveaza: febra mare, respiratie zgomotoasa, crize astmatice recurente, tuse cu secretii si dureri de cap. Una dintre principalele complicatii in aceste cazuri este pneumonia. Tratamentul in cazul acestor bolnavi implica restrictii in ceea ce priveste antihistaminicele si decongestivele. Aceste medicamente pot avea efecte secundare in combinatie cu bronhodilatatoarele folosite in mod curent in tratarea astmului.

Imunitatea organismului joaca un rol central in relatia cu gripa. Astfel, cei care au o imunitate scazuta sau urmeaza un tratament imunosupresor pot fi grav afectati.

Gripa creste glicemia la diabetici

O simpla raceala sau gripa poate provoca probleme in cazul persoanelor care sufera de diabet, mai ales de tip I. Stresul adus de gripa la nivelul intregului organism poate duce la o crestere a glicemiei. Bolnavul trebuie sa isi monitorizeze la maximum 3-4 ore aceste valori. Orice crestere ingrijoratoare trebuie comunicata medicului curant. Tot la medic ar trebui sa va trimita si febra, deshidratarea si starea de apatie. Nici in cazul celor bolnavi de diabet, medicatia nu este lipsita de limitari. Anumite produse indicate in gripa au in compozitie glucoza. Cititi cu atentie prospectul!

Inima are de suferit

Un alt organ asupra caruia gripa pune o mare presiune este inima. Cei care sufera de boli cardiovasculare (cardiopatie ischemica, aritmii, valvulopatii, cardiomiopatii, afectiuni ale pericardului, hipertensiune arteriala) pot prezenta dificultati respiratorii, modificari ale ritmului cardiac, tulburari ale valorilor tensiunii arteriale si chiar instalarea insuficientei cardiace. In cazurile mai grave, gripa poate facilita producerea unui infarct sau a unui accident vascular cerebral. In ceea ce priveste tratamentul, decongestivele sunt contraindicate. Ele pot provoca o crestere a tensiunii arteriale.

Mergeti la medicul de familie daca prezentati simptome specifice gripei, consultati un medic specialist daca suferiti de o afectiune cronica, vaccinati-va ca principala metoda de preventie si monitorizati-va constant valorile care ar putea indica o scapare de sub control a bolii: glicemia, tensiunea, ritmul cardiac etc.!

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Mirabela Saftoiu,
Medic medicina de familie

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.