Ne aflăm în plin val de îmbolnăviri de gripă în România. Doar în prima săptămână a anului, s-a stabilit un record în actualul sezon gripal, înregistrându-se o creștere cu 40% a infecțiilor respiratorii față de precedenta săptămână, arată cifre oficiale. Îngrijorător este și nivelul record de decese cauzate de gripă în România la început de an.
În prima săptămână din 2023, au fost înregistrate 15 decese din cauza virusului gripal. Numărul reprezintă un record în actualul sezon de gripă în România. Au fost raportate și 15 cazuri de infecție simultană cu gripă și COVID-19 (numite si flurona), precum și 19 cazuri de infecție simultană cu gripă și virus respirator sincițial (VRS).
Gripa în România: cifre record
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 02.01.2023 – 08.01.2023, s-a înregistrat un total de 102.884 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), comparativ cu 74.567 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă (cu 37.9% mai mult) și cu 45.869 cazuri înregistrate față de prima săptămână din 2022. Este vorba de o creștere de 83,8% față de media cazurilor din aceleași săptămâni din sezoanele 2015-2019, de dinainte pandemiei COVID-19.
În prima săptămână din 2023, au fost raportate 4.629 cazuri de gripă clinică la nivel national, cele mai multe cazuri de gripă clinică fiind raportate în municipiul București (1343) și în județele Brașov (378), Iași (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) și Dâmbovița (211).
Tot în prima săptămână a anului, s-au înregistrat 56 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 18 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 49 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului trecut.
În săptămâna 02.01.2023 – 08.01.2023 au fost raportate 411 cazuri de gripă confirmate de laborator (32 cu virus AH3, 59 cu virus AH1, 317 cu virus gripal A nesubtipat și 3 cu virus gripal B).
Iar de la începutul sezonului de gripă în România, au fost raportate 773 cazuri de gripă confirmate de laborator:
- 521 cazuri cu virus gripal A nesubtipat;
- 101 cazuri cu virus gripal AH3;
- 140 cazuri cu virus gripal AH1;
- 11 cazuri cu virus gripal B.
Totodată, de la începutul sezonului, au fost raportate 15 coinfecții de virus gripal cu SARS-CoV-2 (flurona), precum și 19 co-infecții de virus gripal cu VRS.
Până în prezent au fost comunicate 15 decese confirmate cu virus gripal, dintre care 8 cu virus gripal tip A, subtip H1, 5 cu virus gripal tip A, subtip H3 (din care 1 cu co-infecție cu SARS-CoV-2) și 2 cu virus gripal tip A, nesubtipat. Cele 15 decese au fost înregistrate la următoarele grupe de vârstă: 2 la 15-49 ani, 4 la 50-64 ani și 9 la ≥65 ani.
Raceală versus gripă
De cele mai multe ori, diferenţa dintre răceală şi gripă este mai problematică, date fiind simptomele destul de asemănătoare. Doar testele pot stabili dacă o persoană a luat sau nu gripă. Însă trebuie știut că un caz de gripă se va manifesta cu ceva mai multă severitate, necesitând o monitorizare mai atentă, ca să nu existe complicații.
Gripa se recunoaște prin următoarele simptome, care se pot manifesta timp de o săptămână sau chiar mai mult:
- febra bruscă, între 38-40 grade Celsius;
- tuse seacă;
- dureri musculare;
- transpirație și frisoane;
- stări de oboseală.
În schimb, răceala se va manifesta prin simptome precum:
- nas curgător sau înfundat;
- dureri de gât;
- tuse și/sau strănut.
Iar răcelile se pot ameliora după doar câteva zile, însă poate dura și până la 3 săptămâni până dispar de tot simptomele supărătoare.
Diferenţa dintre răceală şi gripă
Măsuri de prevenție recomandate de specialiști
În contextul creșterii numărului cazurilor de gripă în România, INSP a recomandat respectarea unor măsuri minime pentru protejarea în fața virusului gripal:
- spălarea pe mâini în mod regulat cu apă și săpun;
- evitarea locurilor aglomerate sau purtarea măștii, în caz că nu pot fi evitate deplasările;
- în caz de strănut, nasul și gura trebuie acoperite cu un servețel ce trebuie aruncat imediat după ce a fost utilizat; nu se folosesc batistele și șervețelele utilizate pentru că virusul gripal și alte virusuri respiratorii ar putea să supraviețuiască temporar în afara corpului, iar astfel ar putea să infecteze pe cel care le atinge; dacă nu aveți la îndemână servețel când strănutați, acoperiți nasul și gura cu pliul brațului.
Este bine ca persoanele care se simt bolnave să stea acasă până la ameliorarea simptomelor și să solicite ajutor medical dacă starea de sănătate nu dă semne de îmbunătățire. De asemenea, nici copiii nu trebuie duși în colectivitate sau în locuri aglomerate dacă prezintă simptome de gripă.
Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă și sigură metodă de protecție, având în vedere evoluția cazurilor de gripă în România.