Fie ca va place sau nu sa auziti acest lucru, toate femeile iau in greutate in perioada sarcinii. Dezvoltarea si sanatatea bebelusului depind practic de acest lucru. Din pacate, marea majoritate a femeilor insarcinate gresesc deoarece cred ca este necesar sa „manance pentru doi”, adica de doua – trei ori mai mult decat de obicei. In aceasta perioada este foarte important sa mancati sanatos, sa luati in greutate atat cat este normal si sa nu exagerati.
Mult prea multe kilograme acumulate pe parcursul sarcinii nu numai ca sunt mult mai greu de dat jos dupa aceea, insa prezinta riscuri si pentru bebelus, care poate deveni obez de la o varsta inca frageda.
Greutatea recomandata in timpul sarcinii
Nu exista un anumit numar de kilograme pe care o femeie trebuie sa le acumuleze de-a lungul sarcinii, deoarece acest lucru depinde de mai multi factori, inclusiv de numarul de kilograme avute inainte de a ramane insarcinata, dar si de indicele de masa corporala (IMC).
Iata mai jos ce ar trebuie sa urmariti:
|
Supraponderalitatea inainte de sarcina creste riscul unor posibile complicatii pe perioada sarcinii, inclusiv riscul de aparitie a diabetului gestational sau a hipertensiunii arteriale. In plus, amintiti-va ca, daca acumulati pe perioada sarcinii mai multe kilograme decat cele recomandate si nu le pierdeti dupa nastere, ele cresc riscul unor afectiuni pe termen lung. Daca sunteti o persoana subponderala, este foarte important sa acumulati mai multe kilograme pe perioada sarcinii, pentru ca fara ele bebelusul s-ar putea naste inainte de termen sau ar putea fi foarte slab.
In medie, un bebelus la nastere are intre trei si trei kilograme jumatate. In plus fata de greutatea lui, in organism intervin anumite schimbari. Sanii care se maresc cantaresc inca un kilogram, la fel si uterul. Placenta va cantari si ea 700 de grame in plus, lichidul amniotic inca un kilogram, volumul de sange se va mari si va putea ajunge chiar la un kilogram si jumatate, la fel si volumul de lichide, iar depozitele de grasime pot ajunge pana la trei kilograme si jumatate.
Acumularea kilogramelor in plus in timpul sarcinii
In general, in primul trimestru femeile nu prea acumuleaza kilograme. Daca aveti o greutate normala, in primele luni de sarcina nu trebuie sa luati mai mult de doua kilograme. Acumularea de kilograme este mult mai importanta in urmatoarele doua trimestre de sarcina. Normal ar fi sa castigati aproximativ 1,8 kilograme pe luna, pana la momentul nasterii. In ceea ce priveste meniul unei femei insarcinate, alimentele cat mai sanatoase sunt cele mai indicate. Painea integrala, salatele, fructele, fructele deshidratate in loc de prajituri, sucurile pa baza de calciu si alti nutrienti sunt cele mai potrivite. Renuntati la alimentatia tip fast-food si faceti miscare fizica, usoara.
Text: Ruxandra Raica
Sursa: Mayoclinic.com