Mediile poluante au o influenta enorma asupra nasterii. Astfel, gravidele care locuiesc in vecinatatea soselelor intens circulate, a bulevardelor, autostrazilor sau intersectiilor au un risc crescut de a naste prematur, varsta sarcinii putand fi redusa cu circa doua saptamani.
Printre altele, zgomotul poate induce somnul, poate creste nivelul de stres si, in cele din urma, cauzeaza nasterea prematura.
Cat despre emisiile de gaze nocive, reducerea lor ar fi un beneficiu imediat pentru sanatatea mamelor si a nou-nascutilor. Asta reiese dintr-un studiu desfasurat de Universitatea de Tehnologie din Queensland, Australia, dupa ce a cercetat 970 de mame si nou-nascutii lor in Logan City, Australia.
In plus, cercetatorii au constatat anterior ca expunerea prelungita la poluarea din orase se reflecta adesea si in dimensiunile fatului, acestea fiind mai mici decat la copiii dezvoltati normal. De aceea, specialistii recomanda ca persoanele care sunt in cautarea unei locuinte sa evite respectivele zone, insa cele care locuiesc deja acolo, dar nu se pune in niciun caz problema mutarii, macar sa plece mai mult in vacanta pe parcursul sarcinii.
Cristina Ionescu