Roche Romania si Coalitia pentru Sanatatea Femeii au dat publicitatii un studiu privind afectiunile oncologice feminine. De altfel, primul studiu de acest fel realizat pana acum in tara noastra. Concluzia este ca implementarea unui program de screening gratuit pentru cancerul de san, promovarea adecvata a programului de screening existent pentru cancerul de col uterin si cresterea nivelului de educatie cu privire la importanta controalelor medicale periodice sunt masuri necesare pentru gestionarea eficienta a afectiunilor oncologice feminine.
Ce trebuie sa stim despre mamografie
Lipsa unui program national creste rata mortalitatii
Peste 89% dintre medicii ginecologi si medicii de familie recomanda femeilor investigatii pentru depistarea precoce a cancerelor. In acelasi timp, 63% dintre medicii ginecologi sustin ca nivelul scazut de educatie a pacientelor este principala provocare cu care se confrunta in diagnosticarea acestor tipuri de cancer, iar medicii de familie considera lipsa gratuitatii drept principalul motiv pentru care romancele evita efectuarea acestor investigatii medicale.
Romania este una dintre cele trei tari ale Uniunii Europene care nu au un program national de screening pentru cancerul de san, dar se poate „lauda” cu o rata a mortalitatii cu 25% mai mare decat in UE. Potrivit studiului, 90% dintre femeile participante la studiu nu au luat parte niciodata la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine. De asemenea, 87% dintre femei si 25% dintre medici nu stiu de existenta programului gratuit de screening pentru cancerul de col uterin.
Majoritatea ginecologilor si medicilor de familie considera ca succesul unei campanii de screening depinde de promovarea intensa si acoperirea la nivel national.