Canicula aduce cu sine si noi comportamente alimentare care se impun prin nevoia de autoreglare a organismului la conditiile termice. Aceasta deoarece, temperaturile ridicate aduc modificari in fiziologia anumitor aparate si sisteme.
Din cauza temperaturii crescute si a umiditatii aerului, vara organismul este solicitat peste limitele obisnuite. Echilibrul termic reprezinta echilibrul perfect dintre termogeneza si termoliza. Exista o zona a temperaturii mediului in care mecanismele termoreglarii nu sunt solicitate, aceasta se numeste zona confortului termic care, la omul dezbracat si in repaus, este intre 28 si 31 grade Celsius.
Ce se intampla cu organismul in timpul caniculei?
Atunci cand temperatura mediului ambiant este mai mare decat punctul confortului termic, restabilirea echilibrului se face prin cresterea termolizei, adica prin transpiratie si perspiratie insensibila. Prin aceste doua procese se pierde 25% din caldura. In aceste conditii de crestere a temperaturii mediului ambiant peste confortul termic, apar suprasolicitari ale organismului. Acestea sunt cel mai des intalnite la nivelul aparatului cardiovascular si al celui respirator.
In timpul caniculei mecanismele de termoreglare ale organismului pot fi depasite de temperatura extrema si pot aparea o serie de dereglari, forma lor cea mai grava fiind chiar socul termic.
Reactii ale organismului la canicula
In conditiile temperaturilor ridicate sunt activate diverse mecanisme precum:
- vasodilatatia;
- scaderea rezistentei vasculare periferice;
- cresterea pulsului;
- pierderea de apa si electroliti prin transpiratie excesiva.
Toate acestea au repercursiuni asupra organismului si solicita masuri de adaptare importante din partea aparatului cardiovascular si respirator. Din aceasta cauza trebuie sa ajutam corpul ca macar digestia sa fie usoara, sa nu ne incarcam alimentatia cu alimente grele care ne suprasolicita vezica biliara, ficatul, pancreasul.
Alimentele fac parte dintre factorii care cresc temperatura corpului prin actiunea dinamica specifica (ADS). Aceasta este in medie de 10%, dar difera in functie de anumite principii nutritive: glucidele au ADS de 6 %, lipidele de 4% si proteinele de 30%.
Evitati carnea si dulciurile!
Vara, ADS-ul proteic este cel mai ridicat, iar pe timp de canicula este recomandat sa consumati:
- cantitati mai mici de carne, in special cea grasa;
- deserturi usoare – dulciurile concentrate trebuie evitate deoarece contin si glucide si lipide si astfel, temperatua corpului creste;
- fructe si legume proaspete in cantitati cat mai mari;
- peste;
- cereale – sunt bogate in vitamine si minerale si ajuta la inlocuirea pierderilor electrolitice pe care le sufera organismul prin transpiratia excesiva.
Pe timpul verii datorita temperaturii crescute, necesarul de calorii al corpului scade, iar organismul isi autoregleaza functiile. De aceea, este necesar un consum ridicat de alimente cu un continut bogate de apa, usor digerabile (fructe, legume) si sarace in calorii.