Recuperarea după atac de cord este un proces delicat, căci un infarct miocardic va afecta serios atât inima, cât și întregul organism. Însă e bine de știut că după un astfel de episod sever, viața pacientului își poate relua cursul obișnuit. Însă trebuie acordată o grijă specială obiceiurilor de zi cu zi, mai ales alimentației, după un atac de cord.
O dietă echilibrată, care să conțină doar grăsimi sănătoase, poate ajuta inima după un atac de cord. Trebuie menționat că nu este vorba despre o chestiune ce se va respecta doar pentru un timp de cei trecuți prin infarct. Va fi necesar ca această preocupare să devină una permanentă, să se transforme într-un adevărat stil de viață pentru persoana care a trecut printr-un atac de cord, episod ce ar fi putut avea consecințe dintre cele mai grave.
Atac de cord sau infarct miocardic: cauze și simptome
Printre cele mai frecvente cauze de deces din lume, un infarct miocardic, mai popular cunoscut drept atac de cord, se produce atunci când fluxul de sânge – bogat în oxigen – către inimă este blocat sau întrerupt.
De cele mai multe ori, un infarctse declanșează când un cheag blochează fluxul sangvin într-o arteră coronară. Când inima nu primește sângele și oxigenul de care are nevoie pentru a funcționa corect, avem de-a face cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă și alte complicații grave.
Cât despre simptome, durerea în piept este cel mai frecvent semn de avertizare când vine vorba de un atac de cord. Dar pot exista și alte semne, cum ar fi amețeli, greață și dificultăți de respirație. Iar toate aceste simptome pot fi severe sau ușoare, diferite de la o persoană la alta. Este posibil ca unii oameni să nu observe niciun semn de avertizare al unui infarct, acționând ca un „dușman invizibil”.
Lista grăsimi sănătoase care repară inima după un atac de cord
Pe lângă recomandările medicului, o dietă corectă și un stil de viață adecvat ajută mult în recuperarea persoanei care a suferit un infarct. Specialiștii recomandă, în acest caz, să se reducă nivelul de colesterol și glicemia. Totodată, o alimentație cu un conținut de grăsimi sănătoase poate fi benefică.
Pe lista de alimente cu grăsimi sănătoase, ce vor face bine inimii după un atac de cord, se află:
- legume
- fructe
- cereale integrale
- fructe oleaginoase
- ulei de măsline extravirgin
- peşte: somonul, macroul sau păstrăvul, conțin asemenea grăsimi sănătoase, dar și fructele de mare
- lactate degresate
Se recomandă consumul a 4-5 porții de fructe și legume, în fiecare zi. Totodată, specialiștii susțin că două porții de pește – circa 300 grame fiecare – săptămânal, sunt benefice celor care au trecut printr-un infarct.
În meniul unei persoane ce a suferit un atac de cord este recomandat să fie incluse şi cerealele integrale, care sunt bogate în fibre. Ideal ar fi să fie consumate zilnic, iar porţia să aibă în jur de 30 de grame.
Fasolea și lintea ar trebui să fie şi ele parte a dietei unei persoane care a trecut printr-umn infarct. Motivul: cele două leguminoase sunt bogate în magneziu şi potasiu şi reduc colesterolul „rău” şi trigliceridele.
Recomandat este să se elimine băuturile care conțin zahăr, mai ales după infarct. Se poate consulta un specialist în nutriție care să dea sfaturi complete privind consumul de alimente cu grăsimi sănătoase.
Grăsimi sănătoase – oleaginoasele
Pentru a obține suficiente proteine fără a consuma carne, puteți încerca alimente ce au grăsimi sănătoase, precum următoarele oleaginoase:
- nucile, migdale, arahide, alune de pădure, nuci pecan, macadamia, caju,
- semințe precum semintele de floarea soarelui, susan şi dovleac
- quinoa etc.
Oleaginoase sunt pentru persoanele ce au suferit un infarct o alegere de top. Pe lângă grăsimi bune, mai conţin fibre, magneziu, vitamin B și fier. Un alt avantaj este că sunt neperisibile.
Vă doriţi o inimă sănătoasă şi oase puternice? Acizii graşi Omega-3 vin în ajutor
Omega-3 în fructe și legume
Acizii graşi omega-3 fac parte din categoria de grăsimi sănătoase recomandate persoanelor ce se recuperează în urma unui atac de cord (infarct). Surse importante de omega-3 nu se regăsesc doar în pește, nuci sau semințe, ci și în fructe şi legume precum:
Consumul acestora va da și cantitatea necesară de fibre necesară unei digestii optime.
Avocado, sursă bogată de omega-3 și omega-6
Avocado se află și el pe lista alimentelor cu grăsimi sănătoase, recomandate persoanelor trecute prin atac de cord. Conține acizi graşi, atât omega-3, cât și omega-6, benefici celor ce au suferit un infarct.
Pentru a beneficia de tot ce are bun avocado, se poate consuma crud, în salate, sau sub formă de pastă, care poate înlocui cu succes untul de la micul dejun.
Ce spun studiile?
Studiile arată că o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, ulei de măsline, pește și carne slabă poate ajuta inima. Dieta mediteraneană este un exemplu în acest sens, reducând riscul unui alt atac de cord, după cum susțin oamenii de știință.
Universitatea din Córdoba, Spitalul Universitar Regina Sofia și Institutul de Cercetări Biomedice Maimonide din Cordoba (IMIBIC) au publicat un studiu care compară efectele a două diete sănătoase diferite asupra endoteliului („căptuşeala” arterelor). Un total de 1.002 pacienți ce au trecut prin infarct miocardic acut au fost monitorizați timp de un an.
Jumătate din totalul pacienților trecuţi prin atac de cord au urmat o dietă mediteraneană, bazată pe consum de ulei de măsline virgin, fructe și legume în fiecare zi și 3 porții de leguminoase, 3 de pește și 3 de nuci pe săptămână. În plus, li s-a propus limitarea consumului de carne roșie, grăsimi suplimentare – margarina și untul, dar și de zahăr.
Cealaltă jumătate din grupul de pacienți trecuți prin atac de cord au urmat o dietă săracă în grăsimi, bazată pe limitarea tuturor tipurilor de grăsimi – animale și vegetale, și creșterea aportului de carbohidrați complecși. S-a limitat și aici carnea roșie, s-au ales produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, s-au evitat nucile, dar și dulciurile sau produsele de patiserie.
„Am observat că modelul de dietă mediteraneană a indus o funcție endotelială mai bună, ceea ce înseamnă că arterele au fost mai flexibile în adaptarea la diferite situații în care este necesar un flux sangvin mai mare. În plus, capacitatea endoteliului de a se regenera a fost mai bună și am detectat o reducere drastică a daunelor, chiar și la pacienții cu risc sever”, a explicat cercetătorul José López Miranda, în urma studiului pe cei trecuți prin infarct.