Excesul de grasime abdominala nu este doar inestetic, ci si extrem de periculos pentru sanatate. Oamenii de stiinta sunt de parere ca, desi grasimea corporala in exces nu este sanatoasa, grasimea abdominala este cu atat mai periculoasa.
Astfel incat, a avea o greutate normala, dar prea multa grasime abdominala este mult mai periculos decat a fi obez. Cercetatorii de la Clinica Mayo afirma ca, la obezi, grasimea este repartizata mai mult la nivelul picioarelor si al soldurilor, in timp ce la persoanele cu IMC normal, grasimea se depune in zona abdomenului.
Descoperiti in randurile de mai jos cate tipuri de grasime abdominala exista, care sunt particularitatile lor si la ce riscuri sunt predispuse persoanele care au un exces de grasime abdominala.
Tipuri de grasime abdominala
In regiunea abdominala, exista doua tipuri de grasime. Primul tip este reprezentat de grasimea subcutanata, localizata direct sub piele, deasupra muschilor abdominali. Al doilea tip de grasime abdominala este grasimea viscerala, care se situeaza sub muschi, in jurul organelor. Grasimea viscerala este cea care da aspectul de abdomen proeminent. Localizarea grasimii in zona organelor (zona viscerala) duce la cufundarea acestora in grasime, fiind cauza disfunctionalitatii anumitor organe si, deci, a aparitiei problemelor de sanatate.
La ce riscuri predispune grasimea abdominala
Oamenii de stiinta au demonstrat ca grasimeaviscerala este mai periculoasa decat grasimea subcutanata, intrucat cea dintai trece direct in vene. Din aceasta cauza, sangele de la nivelul abdomenului nu circula suficient, regasindu-se direct in ficat. In aceste conditii, ficatul va dezvolta o molecula ce favorizeaza rezistenta la insulina. Apare astfel diabetul.
Excesul de grasime abdominala a fost asociat cu niveluri ridicate ale proteinei C-reactive, un indicator al inflamatiei in corp, si cu alterarea sistemului vascular, chiar si a vaselor inimii. O alta consecinta a grasimii abdominale este, asadar, riscul de a perturba reglarea nivelului de trigliceride (grasimi compuse din glicerol si resturi de acizi grasi; cel mai important depozit de trigliceride este tesutul adipos) din sange. In consecinta, grasimea abdominala este un factor de risc al maladiilor coronariene si vasculare (angina pectorala, infarct, accident vascular cerebral), al apneei in somn, al diverselor forme de cancer si al altor boli degenerative.
Preveniti aparitia grasimii abdominale
Pentru o sanatate optima, ideal este ca circumferinta zonei abdominale sa nu depaseasca 94 cm la barbati si 80 cm la femei. O circumferinta mai mare de 102 cm la barbati si de 88 cm la femei poate avea consecinte grave asupra sanatatii.
Pentru a elimina grasimea abdominala, se recomanda o alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume, dar si o activitate fizica moderata (cel putin trei sedinte de minimum o jumatate de ora pe saptamana). Evitati rontaielile si micsorati portiile de mancare. Atentie, insa! Regimul draconic nu este o solutie, intrucat este urmat intotdeauna de efectul yo-yo – acumularea unui numar mare de kilograme dupa revenirea la alimentatia normala.
Text: Oana Anghel
Surse: toutsurlesabdos.com; aufeminin.com