Mai mult decât un inconvenient estetic, grăsimea acumulată în zona taliei implică o mulțime de probleme de sănătate. De curând, s-a descoperit că persoanele cu adipozitate abdominală excesivă sunt de trei ori mai predispuse să aibă pierderi de memorie şi chiar demenţă de tip Alzheimer, comparativ cu cele cu abdomenul plat.
Oamenii de știință de la Centrul Medical al Universităţii Rush din Chicago, SUA, au stabilit că ficatul și hipocampul, zona memoriei din creier, folosesc aceeaşi proteină, numită PPARalpha, pentru a funcţiona optim. Ce legătură are aceasta cu colăceii din jurul taliei? Ei bine, ficatul are nevoie de proteina în cauză pentru a „arde” din grăsimile abdominale, iar hipocampul – pentru a procesa amintirile. În cazul persoanelor rotofeie, ficatul lucrează la capacitate maximă pentru a metaboliza grăsimea şi, în acest proces, utilizează și rezervele de PPARalpha necesare activității cerebrale. De aici și efectele nedorite asupra funcționării crierului.