Fructul goji, denumit si catina de garduri sau catina tibetana (Lycium chinense, Lycium barbarum), este numele comun a doua specii foarte apropiate din genul Lycium. Goji tibetan (Lycium barbarum) contine cea mai mare concentratie de antioxidanti, avand o puternica actiune terapeutica.
Medicina traditionala chineza utilizeaza de mii de ani acest fruct, considerat un leac pentru mentinerea unui nivel energetic ridicat, care intareste psihicul si asigura longevitatea, cu efecte benefice asupra ficatului, rinichilor si sangelui.
Considerat „fructul longevitatii”, goji este indicat atat in scop profilactic (intareste imunitatea, are actiune antioxidanta, cu rol important in prevenirea imbatranirii si a unor boli degenerative), cat si pentru ameliorarea diferitelor afectiuni.
Goji – extrem de bogat in vitamine, minerale si nutrienti
Beneficiile fructului goji asupra organismului sunt determinate de compozitia deosebit de bogata, fructul avand o valoare nutritionala ridicata. Astfel, contine:
- Aminoacizi;
- Minerale: seleniu, calciu, zinc, iod, crom, fier, magneziu, inclusiv germaniu, care intareste sistemul imunitar;
- Vitamine antioxidante: provitamina A (beta-carotenul), vitaminele C, E si pe cele din grupul B;
- O cantitate remarcabila de beta-criptoxantina, ce ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange, a colesterolului „rau” si la cresterea nivelului colesterolului „bun”. Totodata, contribuie la mentinerea integritatii osoase, avand efect antiinflamator;
- Zeaxantina (83 mg%), principalul antioxidant din fructele goji. Alaturi de luteina, zeaxantina protejeaza sanatatea ochilor, prevenind degenerarea maculara si cataracta. Are actiune benefica si in caz de fibroza hepatica;
- Monozaharide si polizaharide. Cele din urma au remarcabile efecte antitumorale, antidiabetice, de stimulare a imunitatii si a activitatii motorii, imbunatatind capacitatea de invatare si memorare.
Ajuta la incetinirea procesului de imbatranire
Datorita efectului antioxidant, goji incetineste procesul de imbatranire (fizica si psihica). De asemenea, are actiune protectoare impotriva aparitiei fenomenelor degenerative care pot duce la boala Alzheimer. Stimuleaza secretia de hormoni tiroidieni, mentine in limite normale valorile colesterolului si glicemiei, regleaza tranzitul intestinal, imbunatateste circulatia sangvina si inhiba dezvoltarea tumorilor. In plus, ajuta la combaterea efectelor adverse ale chimioterapiei si radioterapiei.
Substantele active din fructul de goji mentin elasticitatea pielii, prevenind ridurile
Doamnele vor fi incantate sa afle ca acest fruct minunat contribuie la pastrarea elasticitatii pielii, previne aparitia ridurilor si a petelor pigmentare, dar si unele forme de cancer de piele. Totodata, protejeaza impotriva radiatiilor solare puternice, fiind eficient si in curele de slabire sau in combaterea celulitei.
Goji poate fi consumat sub forma de fructe uscate sau proaspete, ceai, ca ingredient in salate, prajituri, inghetata, suc, vin, lichior din fructe goji. Cel mai recomandat este consumul zilnic a aproximativ 10-30 g (o lingura) de fructe uscate dimineata sau la amiaza, inainte de masa.
Dr. Ruxandra Constantina,
Medic specialist medicina de familie,
Competenta apifitoterapie