Revista care te menține sănătos

Diabet

Glicemia scazuta: care sunt simptomele

Dr. Elena Iuliana Pașcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Sanamed Hospital, Bucureşti
20 martie 2018
Share
Glicemia scazuta: care sunt simptomele

Hipoglicemia este caracterizata printr-un nivel anormal de scazut al zaharului din sange (glucoza), sursa principala de energie a organismului. Ca si febra, hipoglicemia nu este o boala in sine, ci un indicator al unei probleme de sanatate.

Hipoglicemia este frecvent asociata cu tratamentul diabetului. Cu toate acestea, o varietate de conditii poate provoca scaderea zaharului din sange la persoanele fara diabet. Tratamentul imediat al hipoglicemiei presupune readucerea rapida a nivelului de zahar din sange intr-un interval normal (70-110 miligrame pe decilitru sau mg/dl), fie cu ajutorul alimentelor bogate in zahar, fie cu al medicamentelor. Tratamentul pe termen lung necesita identificarea si tratarea cauzei care sta la baza hipoglicemiei.

Pierderea in greutate si diabetul zaharat

 

Semne si simptome

Organismul are nevoie de o cantitate constanta de zahar (glucoza) pentru a functiona corect. Daca nivelul glucozei devine prea scazut (hipoglicemie), pot aparea urmatoarele semne si simptome: palpitatii, transpiratii reci, oboseala, piele palida, tremor, anxietate, foame, iritabilitate, senzatie de furnicaturi in jurul gurii, plans in timpul somnului. Pe masura ce hipoglicemia se inrautateste, semnele si simptomele pot include: confuzie, comportament anormal sau chiar ambele; tulburari vizuale, cum ar fi vederea incetosata; convulsii; pierderea cunostintei.

Manifestari ale hipoglicemiei severe

Persoanele cu hipoglicemie severa pot parea ca sunt in stare de ebrietate. Ele pot folosi inadecvat cuvintele, avand tulburari de limbaj si se pot misca neindemanatic. Multe alte afectiuni, in afara de hipoglicemie, pot provoca aceste semne si simptome. De aceea trebuie testat nivelul de zahar din sange.

Cand este bine sa consultati medicul?

Urmatoarele situatii trebuie sa va trimita la medic:

  • Aveti semne si simptome ale hipoglicemiei si nu va stiti cu diabet.
  • Aveti diabet si hipoglicemia nu raspunde la tratament. Tratamentul initial al hipoglicemiei este consumul de bauturi racoritoare indulcite, ingestia de bomboane sau comprimate de glucoza. Daca acest tratament nu va ridica glicemia si nu va va imbunatati simptomele, contactati imediat medicul.
  • Solicitati ajutor de urgenta daca cineva cu diabet zaharat sau antecedente de hipoglicemie recurenta are simptome severe sau isi pierde cunostinta.

9 alimente de inclus in dieta persoanelor cu diabet

inainte-de-Sfatul-specialistului

Sfatul specialistului

Iata ce puteti face pentru a preveni scaderea nivelului de zahar din sange:

1. Verificati frecvent

Verificarea regulata a nivelului glicemiei va poate ajuta sa va mentineti in intervalul tinta. Daca ati avut episoade de glicemie scazuta in trecut, este indicat sa va verificati nivelul zaharului din sange inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

2. Gustati inteligent

Luati in considerare o gustare inainte de a parasi casa, daca stiti ca va dura mai mult de cinci ore pana la urmatoarea masa completa sau daca nivelul glicemiei este mai mic de 100 mg/dl. Este o idee buna sa aveti mereu la indemana gustari bogate in carbohidrati.

3. „Combustibil” in timpul exercitiului fizic

Exercitiile consuma energie, de aceea pot provoca scaderea rapida a zaharului din sange daca nu ati mancat corect in prealabil. In primul rand, verificati-va glicemia cu una sau doua ore inainte de a va antrena. Daca este prea scazuta, luati o gustare bogata in carbohidrati. Daca intentionati sa faceti exercitii pentru cel putin o ora, consumati alti carbohidrati in timpul antrenamentului. Exercitiul moderat-intens poate duce la scaderea glicemiei de pana la 24 de ore dupa exercitiu. Deci, ar trebui sa va verificati glucoza din sange imediat dupa exercitiu si la fiecare doua-patru ore dupa ce ati dormit. Evitati exercitiile intense imediat inainte de culcare.

4. Ascultati-va medicul

Daca urmati un plan alimentar sau luati medicamente care maresc insulina pentru a va controla nivelul scazut al glicemiei, este important sa respectati planul pe care medicul vi l-a dat pentru a preveni scaderea glicemiei.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.