Milioane de oameni din lumea intreaga traiesc fara sa vada deloc. Unul dintre principalii vinovati este si glaucomul, cunoscut in popor si sub denumirea de „boala orbirii in tacere”. Afectiunea duce la atrofierea nervului optic si ingustarea campului vizual (suprafata perceputa de ochi in momentul in care omul isi fixeaza privirea spre inainte). Boala apare in general la persoanele trecute de 50 de ani si afecteaza mai frecvent femeile decat barbatii.
In fazele incipiente (de inceput), glaucomul nu se manifesta, motiv pentru care nu aveti cum sa va dati seama ca suferiti de aceasta boala. Dupa cum am mentionat anterior, glaucomul nu este o afectiune dureroasa. Ochii nu creeaza disconfort decat foarte rar, iar deficitul de camp vizual poate fi determinat numai de medicul specialist. Este bine ca boala sa fie diagnosticata din timp, deoarece este o afectiune progresiva. Se pare ca nu exista un tratament care sa vindece complet boala, doar remedii adjuvante prin care se mentine controlul ei. Persoana care si-a pierdut vederea cu ceva timp inaintea depistarii galucomului nu mai poate vedea lumina zilei.
Glaucomul afecteaza 3% din populatie
„Boala orbirii in tacere” afecteaza in medie 3% din populatia generala, cu o incidenta mai mare la varstnici. La nivel mondial, exista in jur de 70 milioane de bolavi de glaucom, dar, din pacate, numai jumatate dintre acestia detin informatii legate de diagnosticul lor.
Batranii, mai expusi riscului de orbire
De retinut faptul ca multi dintre pacienti sufera de diabet sau boli vasculare, glaucomul fiind o complicatie a acestor afectiuni. De asemenea, codul genetic are o implicatie majora in aparitia bolii, deoarece autoreglarea vasculara poate fi mostenita de la parinti. Cei care au in familie cazuri de glaucom, trebuie sa se prezinte la oftalmolog pentru investigatii adecvate chiar inainte de 25 de ani. Exista un risc crescut de boala si la persoanele care sufera de miopie, mai ales daca este vorba de o miopie in stadiu avansat. „Batranii sunt mai expusi riscului de a face glaucom, decat tinerii”, spune dr. Alina Stinghe, medic oftalmolog. Cei mai multi pacineti sunt persoane trecute de varsta de 60 de ani.
Din cauza glaucomului, aproximativ 7 milioane de oameni din intreaga lume nu vad cu niciun ochi. Numarul lor insa este in continua crestere. In Romania, se estimeaza ca exista 700.000 de persoane cu aceasta afectiune. In realitate insa sunt mult mai multi. Tocmai de aceea se impune un tratament precoce, administrat corect in clinici de specialitate, sub stricta supraveghere a medicului.
Tipuri de glaucom
Se diferentiaza mai multe tipuri de glaucom, clasificarea lor realizandu-se in functie de factorul care a determinat cresterea tensiunii intraoculare. Dintre acestea amintim:
In functie de varsta, glaucomul poate fi:
juvenil; infantil; congenital; al adultului.
2. In functie de configuratia unghiului dintre cornee si iris, se distinge:
glaucom cu unghi inchis (forma cronica); glaucom cu unghi deschis (forma acuta).
3. In functie de cauza care duce la aparitia bolii, exista:
glaucom primitiv (nu exista o cauza a aparitiei lui); glaucom secundar (cauza se cunoaste).
Glaucomul poate fi tinut sub control numai cu o terapie adecvata, instituita din timp. Medicamentele recomandate tin sub control aceasta boala, reducand tensiunea intraoculara. Terapia anti-glaucom recomanda in general picaturile de ochi. Pentru situatiile in care ele nu reduc tensiunea atat cat este nevoie, drenajul deficitar al ochiului se va remedia chirurgical (prin operatie) sau cu ajutorul laserului.
Sfaturi pentru o viata normala
„Este greu sa prevenim glaucomul. Trebuie sa-l depistam din timp prin controale periodice. In Romania, exista o problema cu subdiagnosticarea. Pentru a depista boala, momentan exista trei principii:
determinarea tensiunii intraoculare (o singura determinare nu spune foarte multe, fiind nevoie de mai multe astfel de testari pe zi si mai multe zile la rand); spectrul nervului optic; perimetrie. Boala este in general asimptomatica.”, adauga dr. Stinghe. Dupa varsta de 40 de ani, trebuie efectuate investigatii medicale la o perioada de maximum 2 ani. In cazul in care exista suspiciunea de glaucom, controalele de specialitate se fac si la o perioada mai scurta de timp. Daca boala a fost diagnosticata, iar pacientul urmeaza tratamentul adecvat, acesta poate duce o viata absolut normala.
Text: Ionela Chircu
Consultant: Dr. Alina Stinghe
Medic specialist oftalmolog