-
Tiroida este cea mai mare glanda endocrina a corpului, cu un important rol in dezvoltarea si functionarea armonioasa a organismului. Tiroida este situata la nivelul regiunii cervicale anterioare, intr-o loja fibroasa, cantarind aproximativ 15-25 g. Este alcatuita din doi lobi situati de fiecare parte a traheii, uniti printr-o punte mica de tesut, numita istm.
Ce rol are tiroida in organism?
Tiroida este responsabila de secretia a doi hormoni, triiodotironina (T3) si tiroxina (T4), denumirea acestora venind de la prezenta a 3, respectiv 4 atomi de iod. Acestia au efecte la nivelul majoritatii tesuturilor, dar triiodotironina actioneaza mai rapid si este mai activa din punct de vedere metabolic. Secretia de hormoni tiroidieni este controlata de catre un hormon (TSH sau tirotropina) eliberat de hipofiza anterioara. Aceasta, la randul ei, este stimulata de TRH (hormon eliberator de tirotropina), secretat de hipotalamus.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Cantitatea necesara de iod este de 150 micrograme/zi
Glanda tiroida are nevoie de iod pentru producerea hormonilor. Necesarul de iod este de aproximativ 150 micrograme pe zi, cu precizarea ca in sarcina acest necesar este mai crescut. Iodul se poate gasi in majoritatea tipurilor de sare de masa, apa, fructe de mare, peste, lactate, precum si in fructele si legumele care cresc pe soluri bogate in iod.
Efectele hormonilor tiroidieni
Efectele exercitate de hormonii tiroidieni sunt multiple si complexe, fiind responsabili atat de cresterea consumului de oxigen si a metabolismului bazal, cat si de influentele asupra proceselor de diferentiere si crestere celulara. De asemenea, au un rol important in cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului, stimularea sintezei proteice si a lipolizei, diminuarea concentratiei de trigliceride, colesterol si fosfolipide, stimularea absorbtiei intestinale a glucozei, potentarea diferentierii neuronilor cu influente clare asupra intelectului. Totodata, contribuie la cresterea fortei si frecventei contractiilor cardiace, dezvoltarea si mentinerea activitatii gonadelor.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Deficitul de iod, alimentatia si stresul pot duce la dereglari hormonale
Lipsa iodului (deficitul geoclimatic duce la aparitia gusii endemice), alimentatia deficitara, stresul zilnic, expunerea la radiatii si predispozitia familiala favorizeaza aparitia dereglarilor la nivel tiroidian, ce pot interveni la nastere, adolescenta, menopauza si dupa varsta de 60 de ani.
Glanda tiroida poate functiona gresit fie prin eliberare excesiva de hormoni tiroidieni (hipertiroidism), fie prin eliberare inadecvata (hipotiroidism), sau poate prezenta modificari la nivel structural (noduli benigni sau maligni) ce pot afecta sau nu buna functionare a glandei.
Afectiunile tiroidiene sunt mai frecvente in randul femeilor
Afectiunile tiroidiene sunt, in general, mai des intalnite la femei decat la barbati. De cele mai multe ori, femeile ignora simptomele, punandu-le pe seama altor afectiuni (menopauza sau depresie). De asemenea, exista un risc crescut de a prezenta afectiuni tiroidiene dupa sarcina. La fel, glanda tiroida poate elibera hormoni tiroidieni in exces (hipertiroidism) sau intr-o cantitate insuficienta (hipotiroidism).
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Tiroidita Hashimoto, cauza a hipotiroidismului
Hipotiroidia presupune o productie insuficienta de hormoni tiroidieni, cu repercusiuni asupra functiilor organismului, ce sunt practic incetinite. O cauza frecventa de hipotiroidism la adult este tiroidita Hashimoto, ce presupune o reactie autoimuna a organismului ce produce autoanticorpi impotriva tiroidei, cu afectarea integritatii acesteia. Tiroiditei Hashimoto i se pot asocia alte boli autoimune, de exemplu psoriazis, vitiligo, poliartrita reumatoida, diabet zaharat tip I.
Hipotiroidia congenitala, rezultatul deficitului sever de iod
Hipotiroidia congenitala, provocata de carenta severa de iod, are ca manifestare extrema cretinismul endemic, ce se caracterizeaza printr-un retard mintal sever. De asemenea, hipotiroidia mai poate aparea dupa o terapie cu iod radioactiv, o interventie chirurgicala cu indepartarea totala sau partiala a tiroidei, dupa tratamentul unei hipertiroidii, in timpul sau dupa o sarcina.
Oboseala, cresterea in greutate si caderea parului, semne ale hipotiroidiei
Semnele si simptomele hipotiroidiei sunt: oboseala, crestere ponderala, in ciuda apetitului scazut, depresie, apatie, voce ragusita, caderea parului, unghii casante, piele rece si uscata, crampe si dureri musculare, constipatie, scaderea mirosului si a gustului, tulburari ale ciclului menstrual, infertilitate si libido scazut. Aceste semne pot fi discrete la debut si usor de trecut cu vederea. Tratamentul substitutiv cu preparate ce contin hormoni tiroidieni este de obicei simplu si eficient. Conditia este ca doza sa fie corect stabilita si functia tiroidei sa fie atent monitorizata pe durata tratamentului.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Boala Graves/Basedow, cea mai frecventa cauza de hipertiroidie
Hipertiroidia presupune un nivel seric crescut de hormoni tiroidieni. O patologie frecventa este reprezentata de boala Graves/Basedow (boala autoimuna cu evolutie cronica), ce presupune o stimulare continua a glandei pentru a secreta si sintetiza cantitati mari de T4 si T3. Exoftalmia (proeminenta globilor oculari in afara orbitei) poate aparea la peste 40% dintre pacienti inainte, simultan sau la distanta de celelalte semne si simptome ale bolii.
Aveti probleme cu tiroida? Alimente permise si interzise
Hipertiroidismul poate fi provocat si de anumite formatiuni nodulare
De asemenea, hipertiroidismul mai poate fi cauzat de prezenta formatiunilor nodulare, de tratamentul in exces al hipotiroidismului, prin existenta unui proces inflamator (tiroidita), cu o supraproductie de hormoni tiroidieni si varsarea acestora in torentul sangvin, secundar supraincarcarii cu iod (cauza des intalnita la pacientii varstnici cu gusa polinodulara), sau printre cei carora li se administreaza produse de contrast cu un continut mare de iod.
Nervozitatea, scaderea in greutate si insomnia, semne ale hipertiroidiei
Semnele si simptomele hipertiroidiei sunt: stare de iritabilitate si nervozitate, oboseala, puls rapid si neregulat, scadere in greutate, in ciuda unui apetit normal sau crescut, tremor al mainilor, slabiciune la nivel muscular, insomnii, exoftalmie, transpiratii abundente, scaune mai frecvente, piele calda, fina si umeda, hipersensibilitate la temperaturi crescute.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Tratament in functie de cauze, varsta si alte afectiuni asociate
Exista trei modalitati de tratament, in functie de cauzele hipertiroidiei, varsta si comorbiditatile pacientului (afectiuni prezente simultan): administrarea de antitiroidiene de sinteza, tratamentul cu iod radioactiv si cel chirurgical (tiroidectomie).
Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt de natura benigna
Nodulii tiroidieni au o incidenta crescuta in randul populatiei, putand afecta sau nu functia tiroidiana. Acestia se diagnosticheaza prin palpare sau ecografic. Majoritatea sunt de natura benigna, insa, in aproximativ 10% dintre cazuri, acestia pot fi de natura maligna.
Care sunt factorii de risc?
Exista mai multi factori de risc in privinta naturii unui nodul, si anume: antecedentele familiale de cancer tiroidian, radioterapie in copilarie sau adolescenta la nivelul regiunii cervicale anterioare, varsta sub 20 sau peste 60 de ani. Conduita in cazul unui nodul suspect presupune punctie biopsie cu ajutorul ghidarii ecografice.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Metode de diagnostic
Testarea functiei tiroidiene si stabilirea unui diagnostic de hipo- sau hipertiroidie presupune dozari hormonale de TSH, T4 si T3. Pentru evidentierea caracterului autoimun al unei patologii tiroidiene, trebuie dozati in sange anticorpii anti-tireoperoxidaza (ATPO). In cazul in care la palparea glandei se constata existenta nodulilor, se practica ecografia tiroidiana care poate da detalii despre localizarea, forma, dimensiunile si consistenta acestora.
Scintigrafia, punctia biopsie sub ghidaj ecografic, alte investigatii utile
Scintigrafia tiroidiana ofera informatii legate de morfologia si functia glandei tiroide, dar si a nodulilor existenti la acest nivel. In cazul in care exista suspiciunea de neoplasm tiroidian, se practica punctia biopsie sub ghidaj ecografic. O atentie deosebita trebuie acordata gravidelor. Este obligatoriu ca acestea sa isi verifice functia tiroidiana, intrucat o insuficienta tiroidiana la mama poate avea repercusiuni grave asupra creierului fatului.
In cazul in care semnele si simptomele prezentate va sunt cunoscute, nu ezitati sa va prezentati la medicul endocrinolog. Fiecare etapa a vietii este susceptibila la dereglari ale functiei tiroidiene. Din fericire, diagnosticul se poate pune cu usurinta, iar sub un tratament corect condus de catre medic, evolutia este favorabila.Vezi tot< InapoiUrmatorul >
Tiroida
Glanda tiroida, dereglarile hormonale si afectiunile tiroidiene
30 octombrie 2017
Articole din aceeasi categorie