ORL-ul este o specialitate medico-chirurgicala care vizeaza patologia otologica, rinologica, faringologica, laringologica, traheo-bronho-esofagiana, precum si afectiunile cervico-faciale.
Patologia nazala se manifesta prin senzatia de nas infundat si prin secretii nazale. Beneficiaza de tratament medicamentos sinuzitele acute banale (guturaiul, sinuzita acuta), iar cel chirurgical este indicat in sinuzitele cronice hipertrofice, polipoza nazala, deviatia de sept, tumorile benigne si maligne ale nasului. In cazul sinuzitei alergice se asociaza frecvent terapia ORL cu cea alergologica. Urgentele nazale sunt reprezentate de:
– Epistaxis (sangerare la nivelul fosei nazale) – necesita tratament in cabinetul ORL prin cauterizare chimica sau electrica, tamponament anterior si/sau posterior.
– Traumatismele faciale soldate cu fractura sau deplasare a piramidei nazale sau plagi diverse necesita prezentarea pacientilor in primele 6-24 de ore la medicul ORL-ist.
Afectarea faringelui si a cavitatii bucale determina jena sau durere intensa la inghitire. In anginele acute si faringitele cronice este utila recoltarea unei secretii faringiene pentru examen bacteriologic si micotic. Amigdalita acuta se poate complica cu flegmon periamigdalian sau latero-cervical, care necesita incizia si drenajul colectiei. Infectia amigdaliana de focar determina complicatii la distanta cum sunt cele cardiovasculare, renale sau osteo-articulare. Tratamentul medicamentos se asociaza cu cel chirurgical (extirparea amigdalelor). Cancerul faringelui evolueaza mult timp cu o simptomatologie redusa. Pentru un diagnostic precoce este necesar consultul ORL in cazul unei dureri vagi in limba sau gat, saliva cu striuri sangvinolente, dificultati la inghitire.
Patologia laringelui se manifesta prin raguseala (disfonie) si tulburari respiratorii (dispnee). Orice raguseala care persista mai mult de 4-6 saptamani trebuie examinata de specialistul ORL, care va diferentia o laringita cronica de o stare precanceroasa sau o tumora benigna (polip, nodul), de una maligna. Cancerul de laringe se poate trata, daca este diagnosticat precoce, prin 4 metode: chirurgie, radioterapie, chimioterapie, imunoterapie. Insuficienta respiratorie laringiana (dispneea laringiana) este cea mai grava urgenta a patologiei ORL (daca nu se intervine rapid, afecteaza viata bolnavului). Aceasta poate fi determinata de: laringita acuta edematoasa, corp strain laringian, traumatism cervical si/sau laringian, tumori benigne sau maligne, paralizia bilaterala a corzilor vocale. Tratamentul de urgenta consta in injectarea intravenos de cortizon, aerosoli, oxigen. Daca respiratia nu se amelioreaza, se practica traheoctomia si montarea unei canule. De mentionat ca orice traumatism cervical necesita supravegherea timp de 24-48 ore intr-o sectie ORL pentru prevenirea complicatiilor.
Traheea si bronhiile pot fi sediul unor inflamatii acute si cronice, procese tumorale sau corpi straini. Beneficiaza de tratamentul specialistului ORL si al medicului pneumolog.
Esofagul este afectat de corpi straini, tumori maligne si benigne, ingestia de substante caustice care antreneaza secundar stenoze; apar dificultati la inghitirea alimentelor solide sau a lichidelor si necesita investigatii efectuate de catre medicul ORL-ist si gastroenterolog.
Afectiunile urechii pot determina durere (otalgie), secretie auriculara persistenta, scaderea auzului, tulburari de echilibru. Otita medie supurata cronica netratata antreneaza complicatii andocraniene cu risc vital.
Patologia cervicala. Aparitia unei tumefactii in partea anterioara sau laterala a gatului nelinisteste orice pacient. Pentru precizarea diagnosticului sunt necesare investigatii de laborator, tomografice sau ecografice. Interventia chirurgicala are atat rol de diagnostic, cat si terapeutic.
Patologia otolaringologica pediatrica este dominata de:
1. Corpi straini auriculari, nazali, traheo-bronsici;
2. Traumatisme cranio-faciale si cervicale;
Ambele impun interventie rapida a specialistului ORL.
3. Sindromul febril prelungit, intretinut frecvent de o otita medie acuta, necesita incizia membranei timpanice pentru prevenirea complicatiilor;
4. Vegetatiile adenoide, daca nu sunt operate in timp util, pot determina scaderea auzului (otita seroasa) sau aparitia laringitei subglotice, manifestata prin insuficienta respiratorie acuta. Aceasta reprezinta o urgenta care impune internarea copilului intr-un serviciu de ORL pediatric;
5. Diverse malformatii congenitale necesita corectia chirurgicala in primii ani de viata;
6. Surditatea congenitala depistata timpuriu permite insusirea limbajului pana la varsta scolarizarii;
7. Tulburarile de vorbire (balbaiala, imposibilitatea emiterii unor sunete) beneficiaza de tratament logopedic cu rezultate bune.
In concluzie, depistarea precoce si tratamentul afectiunilor nazo-faringo-laringiene si ale urechii permit indeplinirea normala a unor functii vitale (respiratie, nutritie) si sociale (auzul, vorbirea).
Dr. Carmen Ion,
medic primar ORL
Centrul Medical Medsana Bucuresti,
Telefon: 021/408.78.00.