Alergatul este, fara doar si poate, cea mai simpla si mai putin costisitoare din punct de vedere financiar forma de a face miscare. Pe langa beneficiile fizice, miscarea, in general, protejeaza impotriva depresiei, a stresului, reducand si riscul de a dezvolta dementa.
Alergatul participa la mentinerea inimii sanatoase, la scaderea nivelului de grasimi din sange, la obtinerea unei greutati optime si la tonifierea armonioasa a musculaturii. De asemenea, ajuta la cresterea tolerantei la efort si la mentinerea articulatiilor sanatoase. Si, nu in ultimul rand, persoanele care au inclus in programul saptamanal alergatul nu au probleme cu somnul si se plang intr-o mai mica masura de oboseala sau de somnolenta.
Garantia fericirii
Este demonstrat ca alergatul creste nivelul de serotonina (hormon al fericirii), motiv pentru care persoanele care practica acest tip de miscare au un tonus bun si sunt mai tot timpul bine dispuse si relaxate. Putem spune, deci, ca alergatul de minimum trei ori pe saptamana este o infuzie de optimism si o modalitate de a reduce stresul zilnic pe care toti il acumuleaza mai mult sau mai putin.
Cand se alearga?
In principiu, se poate alerga oricand, insa, de cele mai multe ori, se prefera dimineata pentru aceasta activitate fizica. In cazul in care alergati seara, riscati fie sa fiti prea obositi, fie sa va luati cu treburi si sa amanati portia zilnica de sport. De asemenea, dimineata este o perioada buna, deoarece in sezonul cald temperatura nu ajunge sa fie suparatoare.
Unde se alearga?
Se poate incepe prin a alerga in jurul casei sau in cartier. Daca aveti un parc in apropiere, cu atat mai bine. Chiar si asa, specialistii recomanda ca acest sport sa se practice pe tartan (pardoseala din cauciuc), pe zgura sau pe iarba, nu pe asfalt. In aceasta ultima situatie, articulatia genunchilor poate fi afectata in mod negativ pe termen mediu si lung.
Durerea de genunchi: cum o puteti evita
Cum ne motivam sa alergam?
Multi dintre noi se apuca de alergat, insa putini sunt cei care fac din aceasta activitate sportiva un obicei saptamanal. Daca simtiti ca va lipseste motivatia, puteti incerca sa va inscrieti la un maraton cu cateva luni inainte, pentru a putea sa va antrenati.
Odata ce ati prins gustul, va fi greu sa va mai lasati de acest sport. In cazul in care va este foarte greu sa va apucati de alergat (pentru ca nu aveti toleranta la efort), va recomandam urmatorul plan: incepeti prin a alerga 20-30 de minute de doua ori pe saptamana (marti si joi) si incercati sa depasiti jumatate de ora intr-una dintre zilele din weekend.
5 bauturi de evitat dupa ce faceti miscare
Echipamentul sportiv conteaza?
Conteaza in masura in care trebuie sa va simtiti comod. Nu faceti din acest echipament o necesitate ce tine de moda. Importanta este senzatia de confort pe care o aveti si care va face din alergat o experienta placuta. Echipamentul se alege in functie de sezonul in care doriti sa alergati. Orice magazin de profil va poate oferi o gama larga de astfel de produse fara sa cheltuiti o avere.
Cat de importante sunt accesoriile?
Probabil ca ati observat din ce in ce mai multe persoane care alearga cu casti si ceasuri speciale. Aceste accesorii sunt menite sa faca din alergat o activitate mai placuta si, de asemenea, sa inregistreze distanta parcursa si caloriile arse. Puteti opta pentru astfel de accesorii daca va permiteti sau le considerati utile, insa alergatul se poate face fara doar si poate si fara ele. Daca simtiti ca va motiveaza sa vedeti cu exactitate cat ati alergat, atunci puteti opta pentru un astfel de ceas cu GPS.