Revista care te menține sănătos

Prevenție

Ghid sanatos de primavara

9 februarie 2009
Share

Odata cu luna martie are loc debutul oficial al primaverii. Anotimpul ghioceilor si al copacilor inmuguriti, al zilelor mai lungi si insorite, dar si al acutizarii unor afectiuni cronice, precum gastrite sau ulcere gastro-duodenale, al alergiilor la polen sau fructe din categoria capsunilor, zmeurei etc. si exacerbarilor astmului bronsic, conjunctivitelor si al bolilor eruptive la copil (varicela, scarlatina etc.).

Frigul iernii, dar si alimentatia saraca in vitamine din ultimele luni pot fi factori favorizanti pentru afectiunile de tract respirator superior (in special viroze respiratorii), ce pot aparea pe un fond imunitar deficitar, dar si din cauza modificarilor bruste de temperatura care au loc in aceasta perioada.
Dosarul din numarul acesta al revistei va aborda pe scurt afectiunile amintite mai sus si va incerca sa va ofere sfaturi cu privire la prevenirea sau tratarea acestora. De asemenea, va va oferi un scurt ghid al principalelor vitamine si minerale al caror consum este incurajat in aceasta perioada, pentru o functionare optima a organismului slabit in timpul iernii.

Gastrita si ulcerul gastro-duodenal se acutizeaza primavara
Daca ar fi sa dam crezare statisticilor, gastrita si ulcerul gastro-duodenal se declanseaza sau cunosc o recidiva pe timpul primaverii la cel putin una din sase persoane. Explicatia acestei constatari rezida in: schimbarea alimentatiei la trecerea spre sezonul cald, problemelor de somn ce apar odata cu micsorarea noptilor, cresterea activitatii nervoase si, conex cu aceasta, a nivelului de stres. Alte cauze mai pot fi: consumul de antiinflamatoare nesteroidiene, prezenta Helicobacter pylori (bacterie) in mucoasa gastrica, fumatul, consumul de alcool etc.
Gastrita este o afectiune inflamatorie a mucoasei stomacului. Unul sau mai multi dintre factorii mentionati mai sus pot determina aparitia acesteia care, netratata la timp, evolueaza spre ulcer. Principalele simptome sunt: durerea, sub forma de arsura sau eroziune, localizata in epigastru (cunoscut popular drept „capul pieptului”), inapetenta (lipsa poftei de mancare) si scaderea in greutate; balonarile abdominale si greata postprandiala, varsaturi etc.

Consumati branzeturi, carne slaba, fructe si legume
Atat in prevenirea acestor afectiuni, cat si pentru tratarea lor se recomanda reducerea stresului, renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcool, cofeina, alimente picante, ciocolata, condimente. Se incurajeaza consumul de: lapte dulce, branza de vaci, cas dulce, unt, frisca, oua fierte moi, carne slaba fiarta, peste slab fiert, cartofi, conopida, dovlecei, morcovi, paine alba, veche de 1-2 zile, prajituri cu branza de vaci, compoturi slab indulcite, sucuri de fructe. Tratamentul medicamentos se face strict la recomandarea si sub supravegherea medicului specialist si consta in tratarea cauzei (terapia antibiotica pentru Helicobacter pylori, reducerea secretiei acide gastrice, renuntarea la antiinflamatoare nesteroidiene etc.).

Rinita alergica si astmul bronsic, frecvente primavara

Daca in trecut alergiile afectau un numar mic de persoane, in zilele noastre se inregistreaza adevarate epidemii. Astfel, in Statele Unite, bolile alergice afecteaza peste 20% din populatie, fiind a sasea cauza de boala cronica.
Alergia constituie o reactie anormala, exagerata, a sistemului imun al unei persoane la contactul cu anumite substante, numite alergene, ce se gasesc in alimente, medicamente, praf, aer etc. Alergiile de primavara afecteaza, conform statisticilor americane, peste 35 de milioane de oameni in fiecare an. Ca frecventa, cea mai intalnita in aceasta perioada este rinita alergica, ce este declansata de polen. Aceasta se manifesta prin: rinoree cu obstructie nazala (secretie nazala abundenta, cu nas infundat), prurit nazal (mancarime la nivelul nasului) si stranut. De asemenea, astmul bronsic se poate exacerba primavara, principalele manifestari fiind: dispnee, wheezing, tuse si senzatie de constrictie toracica. Tratamentul antialergic este complex, include terapie medicamentoasa a carei administrare se face cu cateva saptamani inaintea aparitiei polenului (medicamente antihistaminice ce se iau preventiv sau pentru a ameliora simptomele) si nemedicamentoasa (evitarea contactului, pe cat posibil, cu alergenul, a fumatului etc.).

75% dintre copii fac varicela primavara

Principala boala eruptiva a primaverii este varicela. Aceasta este o boala virala, acuta, febrila, contagioasa si epidemica, de obicei benigna, frecvent intalnita in perioada copilariei. Se caracterizeaza printr-o eruptie veziculoasa care dispare in aproximativ doua saptamani. Grupele de risc sunt reprezentate de varstele mici, sugari mai ales, de persoanele imunodeprimate si de femeile insarcinate. Are raspandire universala, aproximativ 75% dintre copii fac varicela pana la 15 ani si 90%, pana la 20 de ani. Tratamentul consta in repaus la pat (in primle 7 zile), in perioada de aparitie a veziculelor. Se recomanda o dieta usoara, bazata pe consumul de legume si fructe, evitand dulciurile rafinate sau alimentele grase. Prezentarea la medic este si in acest caz obligatorie!
O alta afectiune intalnita in aceasta perioada este viroza respiratorie. Pe fondul unui sistem imunitar slabit, al multitudinii de schimbari la care organismul este supus intr-un timp foarte scurt (schimbarea alimentatiei, trecerea la legume si fructe, a ritmului nictemeral, zile mai lungi, modificarea brusca a temperaturii etc.) este favorizata aparitia unei viroze respiratorii. Tipic, se manifesta prin faringita („rosu in gat”), dureri de cap din cauza congestiei sinusale, rinoree, tuse, stare generala alterata. Tratamentul este in general unul simptomatic (antiseptic oral, decongestiv nazal,+/- antipiretic, antitusiv etc.).

Fructele si legumele de sezon, bogate in vitamine
Nu trebuie uitat ca primavara aduce o paleta larga de legume proaspete (salata, morcovi, ceapa, ridichi, castraveti, patrunjel etc.), incep sa apara si primele fructe (capsuni, cirese de mai). Astfel, putem profita si incepe detoxifierea si, in acelasi timp, fortifierea organismului care se poate resimti dupa anotimpul friguros. Dintre vitamine, o contributie importanta o aduce vitamina C, care ajuta la scurtarea duratei racelilor si reducerea severitatii simptomatologiei, are rol antioxidant, antianemic si stimuleaza absorbtia fierului. Se gaseste in cantitate mare in citrice, patrunjel, salata, marar etc. Vitamina A este un nutrient esential pentru mucoasa sistemului respirator (morcovi, spanac, ceapa verde, salata, rosii), iar vitamina K se gaseste in cantitati suficiente in spanac, varza, salata, ceapa verde si este necesara pentru coagularea sangelui si prevenirea fenomenelor hemoragice. Alte vitamine importante sunt cele din grupul B care, pe langa roluri in metabolism, in buna functionare a sistemului nervos, a tubului digestiv, favorizeaza si formarea anticorpilor, crescand astfel rezistenta la infectii. Minerale ca magneziu, fier sunt esentiale in buna functionare a organismului si reprezinta aproximativ 5% din greutatea acestuia. Magneziul este necesar pentru functionarea normala a muschilor, sistemului nervos, pentru producerea energiei, pentru mentinerea sanatatii sistemelor de reproducere si imunitar, ca si pentru refacerea si regenerarea tesuturilor. Se gaseste in legumele verzi ca spanacul si loboda. Fierul este vital in respiratia celulara (intra in compozitia hemoglobinei), gasindu-se in legume ca ridichi, patrunjel, loboda.

Faceti multa miscare!
Nu in ultimul rand, trebuie sa amintim de execitiul fizic, care este o componenta de baza a unui stil de viata sanatos. Zilele mai lungi si mai calduroase ne indeamna la practicarea sporturilor favorite in aer liber, ajutand astfel la mentinerea unui tonus si a unor stari mentale bune, prevenind si astenia de sezon.

Dr. Alin Popescu
Specialist medicina sportiva

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.