Astmul bronsic este o afectiune caracterizata prin obstructia reversibila a cailor aeriene. Cuvantul-cheie este bronhospasmul, care inseamna o ingustare brusca a bronhiilor din cauza careia apare simptomatologia specifica. Din ce in ce mai multe persoane sufera de aceasta afectiune cronica.
De cele mai multe ori, exista o predispozitie catre astm, in sensul in care persoanele cu atopii (teren alergic) fac frecvent aceasta boala, comparativ cu restul populatiei. Chiar si asa, nu toti cei care prezinta alergii fac astm bronsic. Acesta poate debuta in contextul unei viroze sau daca persoana susceptibila a venit in contact cu un alergen (par de animal, polen). De asemenea, schimbarile bruste de temperatura pot declansa cortegiul clasic de simptome.
Cum se manifesta?
Criza astmatica sau bronhospasmul (ingustarea cailor aeriene) se manifesta prin sufocare, senzatie de constrictie la nivelul pieptului, suieratul specific (wheezing) si tuse, in special nocturna. Exista numerosi factori care pot provoca si intretine o criza de astm, printre acestia numarandu-se: acarienii, gandacii, mucegaiurile, parfumurile, anumite mancaruri (mai ales cele condimentate), aditivii alimentari si efortul fizic. De asemenea, nu trebuie uitata boala de reflux gastroesofagian, care poate duce la aparitia unei crize de astm, motiv pentru care acesti pacienti necesita o evaluare gastroenterologica.
O atentionare deosebita o reprezinta cea legata de medicamentele care pot provoca o criza astmatica. Aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene si beta blocantele sunt compusi care trebuie evitati sau administrati cu prudenta la pacientii cu astm.
Trebuie descoperite si afectiunile asociate astmului
De regula, simptomatologia neplacuta il face pe pacient sa vina la medic. Cu alte cuvinte, diagnosticul se pune pe baza tabloului clinic, al istoricului crizelor si cu ajutorul testelor functionale respiratorii. Pentru a evalua corect un pacient cu astm, trebuie stabilit si diagnosticul bolilor asociate. Daca exista si alte afectiuni netratate, atunci astmul nu poate fi tinut sub control. O componenta importanta in conduita diagnostica si terapeutica a pacientilor cu astm este evaluarea terenului alergic si efectuarea testelor de alergie. In acest fel, pacientii afla care sunt alergenii de care trebuie sa se fereasca.
Evitati, pe cat posibil, alergenii
Schimbarile de temperatura specifice trecerii de la iarna la primavara, dar si aparitia alergenilor vegetali sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta pacientii cu astm. Evitarea contactului cu alergenii (in limita posibilitatilor) este esentiala pentru a tine afectiunea sub control. Camera persoanelor cu astm (in special cea in care se doarme) trebuie sa fie aerisita si curata. Indepartarea regulata a prafului din incaperi sau de pe suprafetele cu care vine in contact astmaticul este o masura, de asemenea, eficienta. Plantele de apartament, obiectele care intretin mucegaiul, parul de animal si pestii din acvariu trebuie evitati, deoarece sunt alergeni extrem de periculosi.
Evaluarea pneumologica, esentiala pentru astmatici
Orice pacient cu astm trebuie sa fie in evidenta unui medic pneumolog, pentru efectuarea testelor functionale si personalizarea tratamentului. In momentul de fata, exista o gama larga de preparate cu numeroase metode de administrare: inhalatorie, comprimate, aerosoli, injectabil. In functie de analize, de testele ventilatorii si de starea pacientului (frecventa crizelor),medicul curant stabileste preparatul si calea de administrare.