Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Ghid de cumpărături în timpul coronavirusului: 15 măsuri esenţiale

Alin Claudiu Popescu; surse: fiipregatit.ro, healthline.com
9 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Ghid de cumpărături în timpul coronavirusului: 15 măsuri esenţiale

Putem face cumpărături în siguranţă în perioada pandemiei de COVID-19?
Chiar dacă în această perioadă stăm izolaţi în casă, ocazional, este nevoie să ieşim pentru a ne cumpăra lucrurile de strictă necesitate. Evident, ieşitul din casă reprezintă un risc de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care, ulterior, poate duce la boala numită COVID-19, dar o serie de măsuri importante de prevenţie scad foarte mult riscurile.

Vă prezentăm în articolul următor o serie de recomadări esenţiale, unele dintre ele transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din România.

Înainte, în timpul şi după terminarea cumpărăturilor

Platforma naţională de pregătire pentru situaţii de urgenţă (fiipregatit.ro), un proiect susţinut de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din România, a lansat un ghid practic, care ne explică cum ne putem feri de contaminarea cu noul coronavirus.

Ce să faceţi înainte de a merge la cumpărături în perioada pandemiei de COVID-19

1. În primul rând, trebuie să respectaţi măsurile generale de protecţie, valabile în orice situaţie, când ieşiţi din casă.

2. Pentru a petrece cât mai puţin timp în magazin, organizaţi-vă şi pregătiţi o listă de cumpărături de acasă.

3. Trebuie să aveţi la dumneavoastră cel puțin o mască de protecție,  care este obligatorie. De asemenea, este bine să aveți şerveţele de unică folosinţă şi gel dezinfectant, pentru a vă putea dezinfecta mâinile cât mai des. Alternativ, puteţi folosi şi mănuşi de unică folosinţă. De asemenea, puteţi folosi şi şerveţele umede antibacteriene.

4. Înainte de a pleca de acasă, lăsaţi lângă uşa de la intrare dezinfectant/spirt, dar şi şerveţele de unică folosinţă.

Reguli de protecţie în timpul cumpărăturilor

5. Nu atingeţi cărucioarele direct cu mâna. Purtaţi mănuşi sau dezinfectaţi-le înainte de a începe cumpărăturile (cu un şerveţel umed antibacterian sau gel dezinfectant).

6. Încercaţi să păstraţi o distanţă de 1,5-2 metri faţă de celelalte persoane.

7. Evitaţi înghesuiala produsă la anumite raioane. Cumpăraţi altceva şi întoarceţi-vă după ce numărul oamenilor nu mai este atât de mare.

8. La casă, asiguraţi-vă că există o distanţă de minimum 1 metru, atât faţă de persoana din faţa dumneavoastră, cât şi faţă de cea din spate.

9. Încercaţi să efectuaţi plata cu cardul sau cu telefonul. Dacă totuşi plătiţi cu bancnote, dezinfectaţi-vă după aceea mâinile. Nu uitaţi că bancnotele reprezintă un mediu propice de propagare a coronavirusului.

10. Încercaţi să nu folosiţi telefonul mobil, decât pentru a citi, de exemplu, lista de cumpărături. Nu îl apropiaţi de faţă sau de urechi.

Ce faceţi după ce ajungeţi acasă

11. Primul pas este să dezinfectaţi mâinile, mânerul ușii, telefonul mobil, cheile, portofelul, cardul şi alte accesorii. Folosiţi dezinfectant sau spirt şi şerveţele de unică folosinţă.

12. Nu umblaţi încălţat şi îmbrăcat cu hainele de afară prin casă. Descălţaţi-vă şi schimbaţi hainele în apropierea uşii de la intrare.

13. Următorul pas este dezinfectarea plaselor şi cumpărăturilor, înainte de a le duce în bucătărie. Mai multe detalii despre dezinfectarea cumpărăturilor puteţi citi la finalul acestui articol.

14. Atenţie! Nu folosiţi substanţe dezinfectante pentru fructe sau legume. Acestea se curăţă foarte bine sub jetul de apă.

ghid cumpărături coronavirus, reguli cumpărături coronavirus, dezinfectare alimente, SARS-COV-2, COVID-19, dezinfectare cumpărături, cumpărături COVID-19,

Cum dezinfectaţi cumpărăturile

15. În condiţiile în care coronavirusul poate rezista pe anumite suprafeţe până la 72 de ore, specialiştii recomandă curăţarea cu atenţie a cumpărăturilor, pentru a reduce riscul de infectare. Manevrarea acestora cu atenţie poate scădea riscul de contaminare, conform healthline.com. Iată cum să faceţi acest lucru:

  • Dezinfectaţi cu grijă ambalajele cumpărăturilor, folosind şerveţele de unică folosinţă, îmbibate cu, de exemplu, spirt sau gel dezinfectant. Nu atingeţi însă direct pâinea, carnea, mezelurile etc.
  • După ce aţi dezinfectat cumpărăturile, nu uitaţi să faceţi acest lucru şi cu suprafeţele pe care le-aţi depozitat.
  • Pentru o organizare mai bună, pe perioada pandemiei de COVID-19, ar trebui să aveţi lângă intrare o măsuţă, special amenajată pentru depozitarea şi dezinfectarea produselor după ce veniţi de la cumpărături.
  • Produsele care se află în pungi trebuie scoase, iar pungile dezinfectate şi aruncate la gunoi.
  • Chiar dacă recomandarea este să spălaţi fructele şi legumele doar cu apă, în cazul în care aveţi în casă persoane extrem de expuse contaminării cu noul coronavirus (în vârstă, cu diabet, boli care scad sistemul imunitar etc.), puteţi să le spălaţi şi cu puţin săpun, dar nu uitaţi să le clătiţi extrem de bine ulterior. Această măsură ar trebui însă evitată.
  • O măsură şi mai drastică este lăsarea cumpărăturilor care nu se alterează afară, dacă aveţi curte, sau pe balcon, timp de 72 de ore. Această situaţie poate fi recomandată, din nou, doar în cazul în care în casă există persoane cu un risc major de infectare şi de complicaţii.  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.