Revista care te menține sănătos

Diabet

Gastropareza diabetica – o complicatie a diabetului zaharat

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
26 iulie 2018
Share

Gastropareza este o afectiune care incetineste sau opreste evacuarea  alimentelor din stomac in intestinul subtire. Mai este cunoscuta si sub denumirea de evacuare gastrica  intarziata.

In mod normal, evacuarea alimentelor din stomac in duoden este controlata de nervul vag. Deplasarea alimentelor de-a lungul tractului digestiv este posibila datorita activarii functiilor secretorii (enzime, hormoni) si motorii (contractia muschilor organelor implicate in digestie). Gastropareza este o afectiune in care fibrele nervului vag sunt afectate sau deteriorate.

Scaderea motilitatii gastrice duce la evacuarea lenta sau intrerupta a alimentelor din stomac in intestinul subtire.

La majoritatea persoanelor diagnosticate cu gastropareza nu se cunoaste cauza afectiunii. Cu toatea acestea, gastropareza este cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat sau a interventiilor chirurgicale de la nivelul tractului gastro-intestinal. Pacientii diabetici care prezinta valori glicemice  crescute, din cauza afectarii fibrelor nervoase, pot dezvolta gastropareza diabetica. De asemnea,s-a observat o incidenta crescuta a gastroparezei in randul femeilor. 

Simptome

Cele mai frecvente simptome prezente in gastropareza sunt: greata, varsaturi cu  alimente nedigerate, frecvent dupa masa, senzatie de plenitudine. Alte simptome intalnite sunt: reflux gastroesofagian, durere in epigastru, apetit scazut, balonare.

Simptomatologia  variaza de la o persoana la alta si se poate accentua dupa consumul de alimente bogate in grasimi, fibre (fructe si legume crude) sau bauturi carbogazoase. Diagnosticul poate fi dificil deoarece simptomele pot fi usor de confundat cu cele ale altor afectiuni gastroenterologice.

Diagnosticul

Diagnosticul de gastropareza diabetica se bazeaza pe istoricul medical, examenul fizic, analizele de laborator si testele imagistice.

Pentru stabilirea unui diagnostic precis, medicul va poate recomanda efectuarea unor investigatii imagistice:

•        Endoscopie digestiva superioara

•        Ultrasonografie abdominala

•        Scintigrafie gastric de golire

•        Tranzit baritat gastro-duodenal

gastro secundaraTratament

Tratamentul gastroparezei diabetice depinde de severitatea simptomelor pe care le prezinta pacientul. Fiind o boala cronica, in majoritatea cazurilor tratamentul gastroparezei este doar simptomatic, fara a o vindeca.

Un control cat mai bun  al valorilor glicemice la pacientul diabetic este important. Valorile glicemice crescute interfereaza direct cu evacuarea normala a alimentelor din stomac. Cu toata acestea, controlul glicemiilor la persoanele diagnosticate cu diabet si gastropareza poate fi dificil.

Principala tinta terapeutica in tratamentul gastroparezei diabetice  este imbunatatirea evacuarii continutului gastric si mentinerea valorilor normale ale glicemiei.

Persoanele cu diabet zaharat insulino-necesitant si gastropareza ar putea avea nevoie de:

•        Administrarea de insulina  mai des sau schimbarea tipului de insulina

•        Administrarea de insulina sa fie necesara dupa mese

•        Masurarea glicemiei atat inainte cat si dupa fiecare masa

In unela cazuri, este nevoie sa includeti in dieta dumneavoastra  alimente lichide sau pasate, pana la ameliorarea simptomelor gastroparezei si reglarea valorilor glicemie din sange. Consultati medicul specialist pentru stabilirea tratamentului gastroparezei,  controlul glicemiilor si reevaluarea sau ajustarea dietei.

Dr. Oana M. Stanciu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.