Gastroenterita este o afectiune foarte frecventa, in special la copii si la persoanele din tarile in curs de dezvoltare. Consta in inflamarea de scurta durata a tractului gastrointestinal, ce dispare de obicei de la sine, in absenta unui tratament.
In sezonul rece, este cauzata de virusuri care rezista la frig, se raspandesc foarte repede si provoaca focare epidemice, mai ales in colectivitatile de copii. Din acest motiv, mai este denumita „raceala la stomac”. Simptomele principale sunt: greata, varsaturile, scaunele diareice insotite de crampe abdominale, subfebrilitate, ce apar la interval de cateva ore de la contaminare. Toate acestea duc la eliminarea unei cantitati mari de lichide si saruri minerale intr-un interval scurt de timp, ce are drept consecinta deshidratarea, cu efecte grave la sugari, copii si varstnici.
Se poate transmite prin alimente sau de la persoanele infectate
Poate fi transmisa pe cale alimentara, prin consumul de alimente sau apa contaminate cu germeni sau toxine, ori prin contactul cu persoane infectate, cazurile de epidemii aparand in mod tipic (de exemplu, la restaurant, gradinite, spitale etc.). Virsurile cauzeaza 70% dintre episoadele de diaree infectioasa la copii, in special rotavirusul, iar la adult responsabil este virusul Norwalk. Bacteriile implicate cel mai frecvent sunt Escherichia coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter. Bacteria toxigena Clostridium difficile este o cauza majora a diareii, indeosebi in randul seniorilor. Giardia lamblia, Cryptosporidium sunt paraziti intalniti mai ales la copiii care merg la gradinita sau la persoanele cu imunodeficiente. In majoritatea cazurilor, gastroenterita este o boala autolimitata, vindecarea producandu-se in 3-5 zile de la debut. Se recomanda pacientilor repaus la pat si evitarea contactului cu alte persoane.
Rehidratarea orala sau intravenoasa, tratamentul principal
Tratamentul primar, atat la copii, cat si la adulti, este rehidratarea orala sau intravenoasa in cazurile severe, cu apa sau solutii de rehidratare. Aceasta se face prin consumul a aproximativ 2.000 ml pe zi in limita tolerantei digestive, incepand prin cantitati mici si dese. Dieta are un rol foarte important: trebuie excluse cruditatile (cu exceptia bananelor), grasimile, dulciurile, bauturile carbogazoase, cafeaua, condimentele, cerealele. Sunt preferate supele de morcovi, orez fiert, paste fierte, paine prajita, carne slaba fiarta sau fripta, ceai de menta. Antibioticele sunt prescrise doar in cazul gastroenteritelor de origine bacteriana. Medicamentele simptomatice – antispasticele, antiemeticele, absorbantele intestinale, antiflatulentele – se pot adauga de la caz la caz. Probioticele ajuta la restabilirea echilibrului florei normale intestinale, desi mecanismul exact de actiune nu este inteles complet (Lactobacillus casei, S. boulardi). Antidiareicele sunt de evitat: prin impiedicarea eliminarii agentilor patogeni, pot prelungi simptomatologia.
Cum putem evita aparitia gastroenteritei?
Metodele de profilaxie sunt:
- Spalarea pe maini cu apa si sapun, in special dupa utilizarea toaletei sau inainte de masa;
- Spalarea fructelor si legumelor proaspete inainte de a fi consumate;
- Prepararea termica suficienta a alimentelor si pastrarea lor la frigider;
- Evitarea consumului apei neimbuteliate, in special in cursul calatoriilor in tarile in curs de dezvoltare;
- Consumul de produse lactate pasteurizate;
- Evitarea contactului cu o persoana bolnava de enterocolita si dezinfectarea tuturor obiectelor care ar putea fi contaminate.
Orice modificare a modului in care sunt preparate termic alimentele poate fi incriminata in aparitia diareii si varsaturilor. Alimentele contaminate determina simptome de gastroenterita dupa o perioada variabila, in functie de fiecare agent patogen in parte. Fiti atenti de unde cumparati cele necesare pentru masa de sarbatori!
Dr. Claudia Cimpoeru
Medic primar gastroenterologie
Centrul Medical de Diagnostic,
Tratament Ambulatoriu
si Medicina Preventiva, Bucuresti