Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Fumatul si osteoporoza

19 septembrie 2017
Share

Sunt bine-cunoscute multe boli cauzate de fumat: afectiunile cardiovasculare, cancerul de plamani si esofag, si alte boli pulmonare cronice. In plus, multe studii au demonstrat ca tutunul este un factor de risc pentru osteoporoza si fracturi osoase.

Osteoporoza este o afectiune in care oasele sunt mai fragile si sunt predispuse la fracturi (rupere). Fracturile osteoporotice cauzeaza durere, dizabilitati, chiar deces. Pe langa fumat, osteoporoza mai are si alti factori de risc, precum:

  • Statura mica;
  • Istorie familiala de boala sau fracturi la varsta de 50 de ani;
  • Postmenopauza sau menopauza prematura;
  • Menstruatii absente sau neregulate;
  • Medicamente, precum glucocorticoizi, folosite pe termen lung;
  • Deficit de calciu;
  • Lipsa activitatilor fizice;
  • Consumul excesiv de alcool.

De cele mai multe ori, osteoporoza poate fi prevenita. Aceasta este o boala „silentioasa”: poate progresa de-a lungul mai multor ani, fara a avea simptome. A fost numita „o boala pediatrica ce are consecinte geriatrice”, deoarece intarirea oaselor poate preveni osteoporoza si fracturile odata cu inaintarea in varsta. Oricum, nu este niciodata prea tarziu sa adoptam noi obiceiuri pentru oase puternice.

 

Fumatul, factori de risc pentru osteoporoza

Fumatul a fost identificat ca factor de risc acum 20 de ani. Studiile recente au aratat o relatie directa intre uzul de tutun si descresterea densitatii osoase. Mecanismul insa este mai complicat. De exemplu, in multe cazuri, fumatorii au o greutate mai mica decat nefumatorii, tind sa consume mai mult alcool, sa fie mai putin activi fizic si sa aiba o nutritie dezechilibrata. Femeile care fumeaza tind sa ajunga la menopauza mai devreme decat cela care nu fumeaza.

 

Efectele fumatului asupra densitatii osoase

In plus, studiile despre efectele fumatului sugereaza ca acesta creste si riscul de fracturi. De exemplu:

  • Durata si numarul de tigari fumate cresc riscul de fracturi la varste inaintate.
  • Fumatorii pot necesita mai mult timp sa se vindece decat nefumatorii si pot avea mai multe complicatii in timpul procesului de vindecare.
  • Expunerea la fumatul pasiv in copilarie poate creste riscul de scadere a masei osoase.
  • Femeile care fumeaza produc mai putin estrogen (hormon feminin) si tind sa ajunga la menopauza mai devreme, ceea ce duce la pierderea densitatii osoase.
  • Renuntarea la fumat reduce riscul de pierdere a masei osoase si de fracturi. Oricum, acest lucru necesita mai multi ani pentru a micsora acest risc.

 

Strategii de control al osteoporozei

  • Incepeti prin a renunta la fumat. Cel mai bun lucru pe care il poate face un fumator pentru a-si proteja oasele este renuntarea la fumat. Oprirea sa, chiar si mai tarziu in viata, ajuta la diminuarea riscului de pierdere a masei osoase. Exista mai multe metode de a renunta la fumat si puteti apela chiar la un psiholog.
  • Trebuie sa aveti o dieta echilibrata bogata in calciu si vitamina D: sursele excelente de calciu includ lactatele degresate, legumele cu frunze verzi si alimentele fortificate. De asemenea, suplimentele va pot asigura doza optima zilnica de calciu. Se recomanda 1.000 miligrame pentru femei si barbati, dar poate ajunge la 1200 miligrame in cazul persoanelor peste 50 de ani. Vitamina D joaca un rol foarte important in absorbtia calciului si in sanatatea oaselor. Aceasta poate fi obtinuta din suplimente sau prin expunerea directa la soare. Alimentele care contin vitamina D includ oul, pestele de apa sarata si ficatul.
  • Faceti exercitii fizice si evitati consumul excesiv de alcool. Exercitiile fizice care va fac sa lucrati impotriva gravitatii sunt cele mai bune pentru oase (plimbatul, urcatul scarilor, dansul si ridicatul de greutati). Consumul mare de alcool a fost asociat cu un risc mare de fracturi la nivelul soldului si al coloanei vertebrale. Alcoolul modifica nivelul calciului si al hormonilor cu rol protector din corp.
  • Discutati cu medicul despre un test de densitate osoasa: aceste teste pot detecta osteoporoza inainte sa se produca o fractura si pot prezice sansele de fractura din viitor. Este recomandat in special daca sunteti fumator sau fost fumator.

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.