Revista care te menține sănătos

Știați că?

Fumatul și bolile psihice sunt în strânsă legătură

Dr. Emilia Popa, medic psihiatru
21 noiembrie 2019
Share
Fumatul și bolile psihice sunt în strânsă legătură

Bolile cauzate de fumat sunt al doilea cel mai mare ucigaș pentru oamenii care suferă de boli mintale. Persoanele care renunță la fumat obțin un adevărat impuls de încredere în sine și simt un mare sentiment de realizare. Renunțarea la fumat îmbunătățește aspectul general.

Aproximativ 32% dintre persoanele cu boli mintale fumează, comparativ cu doar 18% din populația generală. Rata este mult mai mare în rândul persoanelor cu schizofrenie. Se estimează că aproape 40% dintre toți fumătorii au o boală mintală. Ca toți fumătorii, folosesc tutunul, deoarece poate fi o modalitate de a trata sentimente precum plictiseala sau stresul și devin dependenți fizic de nicotină.

Nicotina și alte substanțe chimice din țigări pot agrava simptomele schizofreniei. În consecință, fumătorii au nevoie, în general, de doze mai mari de medicamente antipsihotice, ceea ce poate duce la creșterea efectelor secundare. Persoanele cu antecedente de depresie au, de asemenea, nevoie de sprijin suplimentar atunci când încearcă să renunțe la fumat.

Decizia de a renunța

Majoritatea oamenilor face o serie de încercări înainte de a renunța la fumat. La fel cum ai învățat să fumezi, poți învăța, de asemenea, să renunți, iar acest lucru poate lua timp.

Un prim pas ar fi să încercaţi să scrieţi motivele pentru care doriţi să renunțaţi la fumat și, ori de câte ori simțiţi nevoia să fumaţi, să citiţi ceea ce aţi scris.

O parte pozitivă a renunțării este să redescoperiţi cum să cheltuiţi banii pe care altfel i-aţi fi dat pe țigări. Calculaţi câte pachete fumaţi pe săptămână și cât veţi economisi în fiecare săptămână renunțând. Veţi fi surprins cât de mult puteţi economisi renunțând la fumat.

Cum să renunțaţi

Dacă consideraţi că sunteţi pregătiţi să renunțaţi, discutaţi acest lucru cu medicul, astfel încât să elaborați un plan împreună. Medicul poate monitoriza eficienţa medicamentelor și efectele secundare, poate doza medicamentele antidepresive și utilizarea patch-urilor de nicotină, guma de mestecat, pastile sau un inhalator de nicotină. Vorbiţi cu alte persoane care au renunțat la sfaturi despre ce i-a ajutat.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.