Fumatul pasiv si efectele sale nocive asupra sanatatii nu sunt o noutate, insa numarul celor afectati ar putea surprinde opinia publica. Potrivit celui mai recent studiu publicat in American Journal of Public Health, peste 42.000 de persoane mor anual din cauza fumatului pasiv, dintre care aproape 1.000 sunt copii cu varste sub trei ani.
Pentru a evalua expunerea pasiva la fumat a persoanelor decedate, cercetatorii au prelevat mostre de sange si au cautat urme de cotinina, un compus care se produce atunci cand organismul vine in contact cu fumul de tigara. Rezultatele au indicat un nivel crescut al acestui biomarker in organismul respectivelor persoane, factor care contribuie semnificativ la aparitia cancerului pulmonar.
Un sondaj ulterior a scos la iveala ca doar 28% dintre fumatori sunt constienti ca fumatul pasiv ii poate imbolnavi pe cei din jurul lor si, surprinzator, doar 63% dintre persoanele intervievate nefumatoare au spus ca fumul de tigara este daunator sanatatii.
Desi fumatul este interzis de cativa ani in multe locuri publice sau chiar la locul de munca, cazurile de deces prilejuite de fumatul pasiv sunt in crestere, iar acest lucru nu poate insemna decat un singur lucru: fumatorii isi „savureaza” viciul in confortul casei, nestiind ca mica lor placere ii poate imbolnavi sau chiar omori pe oamenii dragi din jurul lor.
Paula Rotaru
Sursa: www.isciencetimes.com