Potrivit medicilor, persoanele care petrec mult timp in preajma fumatorilor au motive serioase de ingrijorare. Studiile arata ca fumatul pasiv este la fel de daunator ca cel activ, cancerul pulmonar atacand aproape in egala masura ambele categorii de persoane.
Singura veste buna (daca se poate numi asa) pentru nefumatori este ca acestia dezvolta o forma de boala mai putin agresiva, ce raspunde mai bine la tratament. Insa, in cazul fumatorilor (chiar si a celor care au renuntat la acest obicei de o perioada scurta de timp) cancerul pulmonar face ravagii. Rata de supravietuire la un an, din momentul primirii diagnosticului, este aproape zero.
„Din pacate, am observat in ultima vreme ca multe persoane care renunta la tigari fumeaza trabuc, crezand ca e mai natural si nu are aromatizanti. Dar e ignorat faptul ca ceea ce e cu adevarat cancerigen se afla in fumul produs. Iar diferenta este ca in fumul obisnuit de tigara se afla circa 10 miligrame de nicotina, pe cand in cel de trabuc gasim si 200-300 miligrame, ceea ce este foarte grav. Asadar, fumatorii de trabuc au risc mai mic de cancer pulmonar, dar risc mai mare de cancer oral. Iar expunerea persoanelor nefumatoare, mai ales a copiilor, la fumul de trabuc este o adevarata catastrofa”, a declarat dr. Magda Ciobanu, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Renuntarea la fumat pana la de 50 de ani reduce riscul de imbolnavire la jumatate
Specialistii sunt de parere ca daca renunti la fumat pana le 50 de ani, riscul de cancer pulmonar scade la jumatate. „Eu, ca fost fumator, va propun sa va lasati. Consecintele sunt majore: sufar de bronhiectazii bilaterale, sport nu mai fac…, nicio veste buna nu vine la pachet cu fumul de tigara, fie el activ sau pasiv”, a spus si Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
Cristina Ionescu