Fumatul este singura cauza de imbolnavire si moarte prematura ce poate fi prevenita. Fumatul afecteaza toate organele din corp, inclusiv ochii. Efectele sale adverse si, de obicei, fatale asupra sanatatii, precum bolile cardiovasculare, pulmonare si cancerul, se rasfrang si asupra vederii, insa acestea sunt mai putin cunoscute.
Foarte important de retinut: femeile care fumeaza in timpul sarcinii transmit substante periculoase catre placenta, ce pot afecta fatul. Fumatul in timpul sarcinii creste si riscul multor afectiuni oculare ale copilului, pe langa alte probleme grave. Acestea includ strabism (ochi incrucisati) si nedezvoltarea nervului optic, de altfel prima cauza de orbire in randul copiilor. Totodata, aceste femei risca sa nasca prematur. Toti copiii prematuri au sanse mai mari de afectiuni oculare, comparativ cu copiii nascuti la termen, incluzand retinopatia de prematuritate, ce poate duce la orbire. Aflati cum ne mai poate afecta ochii fumatul.
Cataracta
Cataracta (incetosarea lentilelor naturale ale ochilor) reprezinta prima cauza de orbire din lume. In zilele noastre, are o frecventa crescuta, astfel incat aproximativ 50% din populatie va suferi de cataracta sau de o interventie chirurgicala de cataracta pana la varsta de 80 de ani. Fumatorii au un risc semnificativ mai crescut de a face cataracta, in comparatie cu nefumatorii. Studiile arata ca persoanele care fumeaza au un risc de doua ori mai crescut de cataracta, iar riscul continua sa se mareasca odata cu cresterea perioadei de fumat.
Pe langa vedere, fumatul afecteaza totul, de la fertilitate pana la functionarea normala a inimii, plamanilor si oaselor. Totodata, accelereaza imbatranirea (atat din punct de vedere estetic, cat si medical), producand schimbari la nivelul pielii, danturii si parului.
Degenerescenta maculara
Degenerescenta maculara legata de varsta afecteaza retina centrala, responsabila de vederea centrala si corecta, pentru indeplinirea sarcinilor zilnice, precum cititul sau sofatul autovehiculelor. Degenerescenta maculara cauzeaza aparitia unor puncte oarbe si tulbura vederea centrala. Aceasta este prima cauza de orbire permanenta la persoanele peste 65 de ani.
Studiile arata ca fumatorii au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta aceasta afectiune, iar femeile cu varsta mai mare de 80 de ani au un risc de cinci ori mai crescut de a dezvolta degenerescenta maculara, comparativ cu nefumatoarele de aceeasi varsta. Insa exista si o veste buna: fumatul este cel mai mare factor de risc controlabil din lume asociat cu degenerescenta maculara legata de varsta, iar renuntarea la acest obicei, chiar si mai tarziu in viata, poate reduce semnificativ riscul de a o dezvolta.
Uveita
Uveita (inflamatia stratului din mijloc al ochiului – uveea) reprezinta o afectiune grava, ce poate duce la pierderea completa a vederii. Afecteaza structurile vitale ale ochiului, inclusiv irisul si retina, ducand la complicatii: cataracta, glaucom sau dezlipirea de retina. Un studiu a demonstrat ca fumatul a fost asociat cu sanse de doua ori mai mari fata de riscul normal de aparitie a uveitei.
Retinopatia diabetica
Aceasta lezeaza vasele de sange ale retinei si poate duce la orbire. Mai mult de cinci milioane de persoane cu diabet tip 1 sau 2, cu varsta mai mare de 40 de ani, au retinopatie diabetica. Fumatul poate dubla riscul de aparitie a diabetului. Exista, de asemenea, o relatie stransa intre fumat si aparitia si progresia retinopatiei diabetice, pe langa alte complicatii numeroase ale diabetului.
Sindromul ochilor uscati
Se manifesta prin lubrifierea insuficienta a suprafetei ochiului, necesara pentru mentinerea sanatatii ochilor. Persoanele afectate pot avea ochiul rosu, mancarime (prurit) si senzatia de „corp strain”. Fumul de tigara este iritant pentru ochi si inrautateste uscaciunea ochilor, chiar si in cazul fumatorilor pasivi, in special al persoanelor care poarta lentile de contact. Fumatorii au un risc de doua ori mai mare de aparitie a sindromului de ochi uscat.
Nu este niciodata prea tarziu sa renuntati la fumat si sa va bucurati de avantajele unui stil de viata sanatos, intr-un corp sanatos. Renuntarea la fumat la orice varsta poate reduce riscul de aparitie a multor afectiuni grave ale ochilor.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie