Contaminare cu paduchi. Paduchii sunt ectoparaziti (paraziti care traiesc la suprafata pielii) hematofagi (care se hranesc, prin intepatura, cu sangele gazdei lor). Ei sunt negri, cu o lungime de aproximativ 3 milimetri si se implanteaza mai ales acolo unde pilozitatea este abundenta. Ouale lor, numite lindini, sunt ovale, albe sau cenusii; ele masoara cam o jumatate de milimetru si se lipesc de par si de peri. Paduchii se transmit cu usurinta de la o persoana la alta, prin contact direct sau prin intermediul imbracamintii.
Simptome si semne – Infestarea cu paduchi se traduce printr-o mancarime localizata si prin aparitia, la locul intepaturilor, a unui mic punct rosu inconjurat de un halou rozaliu si usor proeminent. Scarpinarea leziunilor antreneaza o eroziune a pielii, care poate sa se infecteze si sa se acopere de cruste. In absenta tratamentului, pielea poate lua o culoare bruna-albastruie (melanodermie a vagabonzilor).
Tratament – O simpla samponare sau o spalare cu sapun sunt total ineficace pentru a scapa de infestare, Este necesara folosirea unui pediculicid (pesticid impotriva paduchilor).
Sinonim: pediculoza.