Detoxifierea este indicata in general la fiecare schimbare de anotimp, pentru a ajuta organismul sa elimine toxinele exo- si endogene acumulate, pentru a creste imunitatea organismului si redobandirea tonusului fizic si psihic. Si cum a venit toamna cu bogatia de fructe si legume proaspete, dar si cu “alaiul” de virusuri si depresii, este momentul sa incepem o cura de detoxifiere.
Aceasta pentru ca organismul sa reziste fluctuatiilor de temperatura, frigului, umezelii si infectiilor respiratorii specifice acestui sezon. Un organism detoxifiat asimileaza mai bine nutrientii si face fata cu succes solicitarilor fizice si psihice.
Cura de detoxifiere nu trebuie urmata mai mult de 3 zile. Este indicat sa fie precedata de un consult medical si un set de analize complete. Detoxifierea este interzisa persoanelor cu diabet sau cu alte boli metabolice.
Consumati legume, fructe si beti 2 litri de apa sau ceai pe zi!
Detoxifierea de toamna, ca orice cura de detoxifiere pe care o facem, trebuie in primul rand sa respecte cateva etape obligatorii:
- adoptati o dieta sanatoasa! Acesta este primul pas;
- renuntati la obiceiurile nocive (de exemplu, fumatul), faceti miscare, chiar daca este o simpla plimbare de cel putin 30 de minute, zilnic, in parc;
- somnul trebuie sa fie de aproximativ 8 ore pe noapte;
- beti zilnic cel putin 2 l de apa plata sau ceai din plante, sucuri naturale din fructe si legume. Lichidele nu trebuie consumate in graba;
- reduceti consumul de alcool, ciocolata si cafea! Inlocuiti cafeaua de dimineata cu ceai verde sau apa;
- mancati zilnic fructe (prune, struguri, pepene, ananas, mere, portocale, grapefruit, lamai, mango), legume (varza, conopida, broccoli, morcovi, telina, cartofi fierti in coaja, salata verde) si condimente (busuioc, rozmarin, cimbru, marar, patrunjel) in stare proaspata, cel putin cinci portii de fructe si legume de culori diferite;
- consumati alimente bogate in fibre: fructe si legume proaspete, crude si necuratate de coaja, fructe uscate, paine din faina integrala, cereale, ovaz, orez brun si biscuiti din faina integrala;
- reduceti consumul de carne grasa, mezeluri, afumaturi, alimente din comert bogate in E-uri; Mancati „hrana vie”, adica neprelucrata termic, cel putin o data pe saptamana si beti iaurturi, sana sau chefir.
Dupa adoptarea unui stil de viata sanatos urmeaza etapa propriu-zisa de detoxifiere, prin efectuarea unor cure de cateva zile (3 pana la 7-10 zile, in functie de toleranta individuala).
In acest sezon se pot efectua urmatoarele cure: cu struguri, pepene si prune. Avantajul acestor cure este acela ca ofera in acelasi timp un aport substantial de vitamine si minerale naturale, dar si de antioxidanti necesari organismului pentru contracararea efectelor radicalilor liberi.
Cura cu prune, indicata in reumatism si hipertensiune
Cura cu prune. Prunele se consuma cu 30 de minute inainte de mesele principale, fie ca atare, fie sub forma de suc (un pahar inainte de fiecare masa). Totodata, se pot manca 8-10 prune dimineata, inainte de micul dejun sau se poate apela la decoctul de prune uscate, 2 cani pe zi. Se poate folosi si infuzia din flori de prun. Intr-o cana cu lapte fiert se pune 1 lingurita de planta si se bea cald. Persoanele care sufera de ateroscleroza, obezitate, reumatism sau hipertensiune pot face o cura de 3 zile pe saptamana, 3-4 saptamani, consumand exclusiv prune, in functie de toleranta individuala. Prunele crude si cele uscate nu sunt recomandate diabeticilor.
Cura cu struguri (1,5-3 kg/zi) se poate efectua 1-2 zile pe saptamana, impartita in 3 mese. De asemenea, cura se poate face progresiv, timp de 3 zile, ½ kg de struguri in prima zi, 1 kg in a doua zi si 1,5 kg in a treia. Dupa aceasta perioada de adaptare se consuma exclusiv struguri, ca atare sau sub forma de suc (must), in urmatoarele 5 zile.
O sedinta de aromoterapie sau reflexoterapie, o baie calda cu arome, sauna si masajul pot contribui la efectele benefice ale curei de detoxifiere.
Ceaiurile au un puternic efect detoxifiant
Este bine ca in timpul curelor sa consumati plante cu proprietati diuretice, cum sunt: patrunjel, anghinare, sparanghel, fructe de ienupar, telina, papadie. De asemenea, se pot consuma ceaiuri cu efect detoxifiant:
Ceaiul verde. Se beau 2-3 cani/zi, eventual indulcit cu miere;Ceaiul de urzica are rol diuretic si vitaminizant; Ceaiul de musetel este benefic pentru detoxifierea intestinala; Ceaiul de soc elimina toxinele si ajuta la scaderea in greutate; Sucul de aloe se poate bea in fiecare dimineata. Vindeca si curata organismul.