Auzim tot mai des ca emotiile negative ne pot afecta grav sanatatea, favorizand, chiar delcansand aparitia unor dezechilibre in organism. Si nu e vorba de simple supozitii. Exista dovezi cat se poate de clare in acest sens. Exact asa cum sunt si rezultatele unui recent studiu olandez care demonstreaza ca frica, anxietatea si stresul modifica de o maniera evidenta compozitia sangelui, prin producerea in masa a proteinelor plasmatice implicate in coagulare.
Pentru a verifica impactul imediat al emotiilor puternice asupra organismului, oamenii de stiinta de la Universitatea din Leiden, Olanda, au rugat un grup de voluntari sanatosi sa vizioneze, la o distanta de o saptamana, doua filme diferite, cu durata de 90 de minute: unul de groaza si un documentar despre sampanie. La finalul fiecarei proiectii, participantilor la studiu li s-a prelevat o proba de sange, sub pretextul ca cercetarea urmareste analizarea efectelor sederii prelungite pe scaun asupra sanatatii. Pentru o acuratete sporita, subiectii nu au consumat alcool si tutun cu o zi inainte de testari.
Spaima „incheaga” sangele
Experimentele au aratat ca nivelul factorului VIII, element crucial in procesul de coagulare, a crescut cu 57% dupa ce participantii s-au uitat la filmul de groaza, in timp ce, dupa vizionarea documentarului, aceasta crestere a fost de numai 14%.
„O coagulare mai rapida in caz de frica accentuata reprezinta un avantaj castigat de-a lungul evolutiei speciei, deoarece pregateste organismul pentru oprirea unei posibile pierderi de sange intr-o situatie de pericol”, au comentat autorii studiului. Este o explicatie biologica pentru expresia „iti ingheata sangele de frica”, ce din avantaj de moment se poate transforma in dezavantaj pe termen lung.
Natalia Talmacec
Sursa: www.passionsante.be