Deși poate părea incredibil, există destule persoane care așteaptă cu înfrigurare ziua de vineri 13. De fapt, cu o groază teribilă, din sfera patologicului. În literatura de specialitate, această frică intensă și nejustificată de ziua de vineri 13 este cunoscută drept paraskevidekatriaphobia.
De fapt, reprezintă o extensie a unei tulburări mai cuprinzătoare, fobia numărului 13, a cărei denumire oficială este triskaidekaphobia. Așadar, paraskevidekatriaphobia nu-i altceva decât triskaidekaphobia plus paraskevi, termenul, în greacă, pentru vineri. Un alt nume pentru această fobie este friggatriskaidekaphobia, care provine din mitologia norvegiană, unde Frigg este zeița zilei de vineri.
Simptome caracteristice
Se estimează că aproape 8% din populația Statelor Unite ale Americii suferă de această fobie. Manifestările acesteia pot fi foarte diferite de la o persoană la alta, variind de la nervozitate la isterie și chiar atacuri de panică. În general, simptomatologia cuprinde:
- hiperventilația;
- creșterea frecvenței cardiace (care poate declanșa teama de a face un atac de cord și de a muri);
- râsete nervoase;
- fotofobie și/sau amețeli;
- refuzul de a pleca de acasă în această zi, găsind scuze, plângând etc. Unii oameni sunt atât de îngroziți de ce li s-ar putea întâmpla încât amână întâlnirile și deciziile importante și nici măcar nu se dau jos din pat;
- comportamentul ritualic (atârnarea pantofilor în fața ferestrelor pentru a respinge răul, consumul de usturoi, din aceleași considerente, plimbatul prin cameră de 13 ori etc.);
- gândurile negre, majoritatea legate de moarte.
Cauzele fricii de vineri 13
Principalele motive din spatele acestei fobii au legătură cu etichetele negative lipite de ziua de vineri și numărul 13 în multe religii și culturi. De pildă, pentru creștinii devotați, vineri 13 este o zi neagră, de-a dreptul nefastă, întrucât a fost asociată cu răstignirea lui Isus Hristos. Și Marele Potop se consideră a fi avut loc tot într-o zi de vineri. Biblia mai menționează cifra 13 și cînd vine vorba despre Cina cea de Taină, unde s-au numărat 13 prezențe (cea de-a 13-a fost chiar Iuda, cel care, în cele din urmă, l-a trădat pe Isus).
În Israel, numărul 12 este considerat norocos, dat fiind că existau 12 triburi israelite. În schimb, 13 este socotit aducător de ghinion. În cultura romană, se credea că vrăjitoarele se adunau în grupuri de 12, iar a 13-a vrăjitoare era „Diavolul” în persoană. În cultura britanică, vineri și 13 sunt asociate cu pedeapsa capitală. Vineri a fost „ziua spânzurării”, întrucât multe executări publice au avut loc în această zi. Totoată, se făceau exact 13 pași până la spânzurătoare.
Superstițiile și frica asociate zilei de vineri 13 au luat amploare în perioada Evului Mediu, după ce cavalerii templieri au fost torturați, iar apoi arși pe rug, la ordinile regului Filip al IV-lea al Franței. Ziua masacrului s-a întâmplat să se nimerească într-o vineri 13.
Multe filme, în special cele horror, au perpetuat aceste credințe, contribuind la consolidarea convingerilor negative în privința zilelor de vineri 13.
Ce se poate face
Dacă vă confruntați cu paraskevidekatriaphobia, este important să încercați să identificați momentul și raționamentele care au declanșat-o. Gândiți-vă că evenimente nefericite se pot întâmpla în fiecare zi, nu doar într-o vineri 13. În realitate, nervozitatea și anxietatea vă pot determina să faceți mai multe greșeli în această zi decât alte persoane care nu au această fobie.
În cazul în care paraskevidekatriaphobia vă afectează viața socială și cariera, nu ezitați să căutați ajutor profesional. Vorbind despre ce simțiți cu un profesionist vă poate ajuta să vă depășiți fobia. Cât despre terapii, cele mai eficiente în aceste cazuri sunt Programarea Neuro-Lingvistică (NLP) și hipnoterapia.