Dupa cateva luni serioase de „suprematie a pantalonilor”, vremea calda este prilejul perfect pentru a imbraca fustele, rochiile preferate, dar si bluzele cu maneci scurte. Pentru doamne, sentimentul este nepretuit; iar atunci cand picioarele arata impecabil, cu siguranta veti pasi increzatoare.
Insa placerea de a purta piesele vestimentare preferate ar putea fi umbrita de inestetica foliculita. Dar sa nu-i uitam nici pe domni, caci si ei se pot confrunta cu aceasta problema. Foliculita este inflamatia folicului pilos si se prezinta ca o zona hiperemica (rosiatica), dureroasa, care colecteaza puroi. Atunci cand pe piele apar puncte inflamate care seamana cu intepaturile de insecte, incepe cosmarul numit foliculita. Exista mai multi factori declansatori sau cauze ale problemei.
Din ce cauza apare foliculita
Pe langa stafilococul auriu, epilarea cu ceara, cu aparatul de ras, inotul in piscine incalzite, relaxarea in saune si jacuzzi – medii unde nivelul de umezeala este crescut, fiind propice pentru dezvoltarea bacteriei Pseudomonas folliculitis –, toate favorizeaza aparitia eruptiei. Persoanele cu un sistem imunitar slabit (de exemplu, cu afectiuni cronice) sunt mai predispuse. Studiile arata ca 10-20% din populatia generala se confrunta cu aceasta problema cel putin o data in viata, fiind mai frecventa in prima parte a vietii, cand si activitatea folicului pilos este mai intensa.
Foliculita inotatorului si foliculita de jacuzzi
Aceste tipuri de foliculita sunt determinate de tulpinile bacteriei Pseudomonas aeruginosa, care se dezvolta in medii caldute, cu umezeala crescuta, precum piscinele interioare, incalzite, fara suficient clor, jacuzzi, saune. Este localizata, de obicei, la nivelul trunchiului, iar leziunile apar sub forma unor papule insotite de mancarime. Adesea, este observata la cateva zile dupa expunerea in aceste medii favorizante.
Foliculita aparuta in urma epilarii si barbieritului
In urma epilarii si a barbieritului, foliculii pilosi se inflameaza si se infecteaza; apar vezicule cu puroi la nivelul membrelor, axilelor, inghinal, in zona barbii la barbati etc. Si epilarea cu ceara se afla printre principalele cauze ale foliculitei, procesul de smulgere a folicului pilos iritand si transferand bacteriile de la suprafata pielii in interiorul ei. Transpiratia excesiva, hainele stramte, din materiale sintetice inrautatesc situatia. Leziunile se pot vindeca spontan, dar daca problema persista, este indicat sa va prezentati la un consult de specialitate.
Tratamentul foliculitei – in cabinetul dermatologului
Tratamentul consta in utilizarea produselor dermatologice cu peroxid de benzoil si a unguentelor antibiotice sau antifungice, pentru a preveni situatiile neplacute cauzate de eventuale complicatii si de a limita efectele de ordin estetic. In unele cazuri, biopsia cutanata si examenul histopatologic microscopic pot fi utile in confirmarea diagnosticului, relevand procesul inflamator local. De asemenea, cultura bacteriana poate sa identifice o infectie cutanata secundara, ce poate complica evolutia foliculitei.
Eliminarea definitiva a cauzelor
Medicii dermatologi recomanda epilarea definitiva persoanelor care se confrunta cu foliculita la nivelul picioarelor, axilelor, inghinal. Metoda este sigura si non-invaziva, fiind eficienta datorita capacitatii impulsului cald de a distruge radacina firului de par. Astfel, acesta nu mai creste in interior si nu mai apare inflamatia.
Opinia dermatologului este cu atat mai importanta, cu cat o serie de afectiuni cutanate pot avea simptome asemanatoare foliculitei, insa necesita un alt tratament. Dintre afectiunile cel mai frecvent implicate in diagnosticul diferential mentionam acneea, cheratoza pilara, dermatita atopica, dermatita de contact, impetigo, eruptia solara, rozaceea faciala.