Multi dintre noi au cunoscut, la un moment dat, copii carora le era frica de intuneric, de exemplu, insa nu sunt singurii care au experimentat astfel de temeri. Exista si adulti care traiesc coplesiti de fobii.
Fobia este o teama exagerata si persistenta legata de un obiect sau de o situatie care, de cele mai multe ori, nu este periculoasa. In cazul fobiilor persistente care perturba activitatea cotidiana a individului, acesta poate dezvolta si o reactie depresiva.
Desi pare greu de imaginat, fobiile sunt foarte prezente in viata noastra. Studiile arata ca peste 50% dintre adulti se confrunta cu o teama specifica, fie ca este vorba de cutremure, serpi, apa, inaltime sau intuneric.
Exista 3 tipuri de fobii: specifica, sociala si agorafobia
Literatura de specialitate a clasificat fobiile in 3 categorii:
- Fobia simpla/specifica, reprezentata de frica de inaltime, animale, intuneric, apa etc.;
- Fobia sociala, considerata mai complexa deoarece, in acest caz, exista o teama fata de situatii care pot aparea, cum ar fi teama de a fi respins, criticat, neacceptat, teama de a tine un discurs in public;
- Agorafobia, teama de a fi in spatii aglomerate (magazine, piete, departe de casa). Daca in cazul agorafobiei procentul se inclina in favoarea femeilor (80%), in cazul fobiei sociale, repartitia pe sexe este echilibrata.
Fobiile simple apar in copilarie, iar cele sociale, in adolescenta
Desi nu se cunoaste cauza exacta a aparitiei acestor fobii, unii specialisti cred ca sunt mostenite de la stramosi si transmise din generatie in generatie, in timp ce altii considera ca acestea sunt dobandite prin conditionare. Fobia se instaleaza gradat, ca urmare a repetarii unor situatii delicate, stresante sau a invatarii sociale. Un exemplu in acest sens este frica mamei fata de caini, pe care o poate transmite copilului. Fobiile simple „se invata” de regula in copilarie, iar cele sociale isi fac aparitia in adolescenta.
Simptomele sunt de natura fiziologica, subiectiva si comportamentala
Orice fobie, indiferent din ce categorie face parte, este insotita de o serie de simptome de natura fiziologica, subiectiva si comportamentala. Simptomele fiziologice presupun:
- Cresterea ritmului cardiac si respiratia accelerata;
- Tremor;
- Transpiratie;
- Tensiune sau slabiciune musculara;
- Senzatie de greata sau de sufocare.
Simptomele comportamentale se refera fie la lipsa unei reactii in astfel de situatii (persoana incremeneste), fie la tentatia de a fugi. Simptomele subiective variaza de la un individ la altul si se refera la ganduri si stari afective pe care le resimte in momentul confruntarii sau anticiparii situatiei.
Se cunosc peste 6.000 de fobii, dar unele dintre cele mai cunoscute sunt:
acvafobia (teama de apa), acrofobia (teama de inaltime), claustrofobia (teama de spatii inchise si stramte), genofobia (teama de sex), zoofobia (teama de animale), tanatofobia (teama de moarte), acluofobia (teama de intuneric), belonefobia (teama de ace).
Cum scapam de fobii?
Frica poate prelua controlul asupra vietii si poate dicta actiunile daca permitem acest lucru. De aceea, este foarte important sa nu pierdem din vedere faptul ca fobia este o teama irationala, exagerata, careia nu trebuie sa ii dam ascultare. Are putere asupra noastra doar daca ii permitem. Solutia este desensibilizarea sau, altfel spus, expunerea progresiva la stimulii sau situatiile care intretin fobia. Astfel, individul descopera ca situatia nu este atat de periculoasa pe cat set credea. In cazul fricii de animale, expunerea se face gradat, pornind de la fotografii, apoi filme, eventual jucarii de plus pentru ca, in final, sa se recurga la confruntarea propriu-zisa.
Lipsa controlului asupra situatiei provoaca sentimentul de teama
Sentimentul de teama este foarte des asociat cu lipsa controlului asupra situatiei. Pentru a reduce intensitatea fricii, este necesar sa crestem controlul, iar pentru aceasta avem nevoie de acumularea de informatii, pentru ca detinerea lor inseamna detinerea controlului, a puterii. O alta metoda eficienta este relaxarea. Este important sa invatati o serie de tehnici de relaxare pe care sa le folositi atunci cand incepe sa apara frica. Medicamentele anxiolitice sau antidepresive pot fi utile, dar numai in anumite cazuri. Nu este indicata administrarea lor timp indelungat. Recomandarea noastra este psihoterapia cognitiv-comportamentala, hipnoterapia sau terapia de grup.