Dieta si iar dieta, dar ce ne facem atunci cand simtim o foame continua, iar regimurile alimentare pe care le tot tinem nu mai au niciun efect? Stim cu totii ca lupta cu kilogramele in plus nu e atat de usoara, nu e ca cea de a pune pe picioare o afacere, de exemplu! La aceasta poti sa lucrezi zece ore pe zi, dupa care ai incetat „lupta”. La slabit nu poti niciodata sa cedezi, pentru ca esti mereu in corpul tau, iar foame crunta, puternica, o simti tot timpul. Nu trebuie sa disperam, exista si pentru aceasta problema o solutie!
Intai de toate trebuie sa ne cunoastem inamicul, adica foamea. Daca e sa luam definitia de prin dictionare, ea ar suna asa: „stare functionala periodica a organismului, care se manifesta prin senzatia nevoii de a manca”. Dar daca foamea devine o dorinta de nestavilit, o pofta lacoma, atunci? Simplu, trebuie ca mai intai, la inceputul meselor principale, sa consumam o salata imensa din multe legume sarace in calorii, precum salata verde, castravete, varza, ridiche, telina, ce ne vor da senzatia de satietate.
Dulciurile, carburantul lacomiei
Pe de alta parte, pentru a invinge foamea trebuie sa nu sarim niciuna din cele trei mese obligatorii zilnice, sa evitam dulciurile si sa consumam la mesele de dimineata, pranz si seara cat mai multe alimente bogate in proteine. Nu trebuie sa uitam nici de sezonul rece in care ne aflam, mai ales ca, potrivit psihiatrului Dan Prelipceanu, „mecanismele de termoreglare la frig si la cald pot sa afecteze ingestia de alimente. Astfel, racirea unei zone a creierului e urmata de un aport de alimente, iar incalzirea activeaza satietatea”.
Stresul si depresia, un fleac
Nu intotdeauna foamea ne duce la pieire, deoarece aceasta poate duce la eliberarea unui hormon, ce are efecte antidepresive, au demonstrat, recent, cercetatorii americani. Ei au observat ca, atunci cand organismul isi epuizeaza resursele si da semnale ca trebuie sa mancam, elibereaza un „hormon al fericirii”, ce imbunatateste starea de spirit si ne ajuta sa trecem mai bine peste stres si depresie. Eliberarea acestui hormon poate fi provocata intr-o mica masura si de emotiile mai puternice. Cercetatorii sustin insa ca, intr-o prima faza, senzatia de foamea poate crea o stare neplacuta, dar dupa ce se elimina zece procente din masa corporala devenim fericiti.
Atentie, doamnelor!
De asemenea, un studiu aparut la jumatatea anului curent, in The British Journal of Psychiatry, releva ca foamea dicteaza preferintele barbatilor in materie de femei. Astfel ca barbatii care au o dorinta alimentara de nestavilit sunt mai putin interesati de forma corpului unei doamne si considera femeile plinute mai atractive. Profesorul Martine Tovée, co-autor al acestui studiu, e de parere ca alegerile domnilor mai depind si de o serie de factori biologici, precum nivelul de zahar din sange si hormonii care au legatura tot cu starea de foame a individului.
Programati sa poftim
Ramanand in aceeasi sfera, iata ca oamenii de stiinta de la centrul universitar Auckland Liggins, Marea Britanie, sustin ca modul in care fetusul se adapteaza la mediul din pantecul mamei determina cum va reactiona la mancare in cursul vietii. Astfel, daca pantecul are un continut scazut de nutrienti, fetusul va „prezice” ca aportul de alimente va fi scazut pe parcursul vietii si isi va seta metabolismul sa stocheze si sa conserve grasimi.
Marimea portiilor – dubla
Cand vine vorba de portiile de toate zilele, cercetatorii britanici spun ca, in ultimii 20 de ani, marimea farfuriilor folosite s-a „dilatat” cu circa 70%. Dar, specialistii au venit cu o solutie si la aceasta problema, si ne recomanda sa alegem farfurii mici, pe care portiile vor arata consistente, chiar daca vor fi si ele reduse. Ideea de a avea farfuria plina contribuie la inducerea starii de satietate!
Anastasia Lazariuc:
„Un pahar cu apa imi potoleste foamea!”
Cantareata de muzica usoara, Anastasia Lazariuc, ne-a marturisit ca este impotriva dietelor. „In schimb, am un regim de viata normal, nu haotic, nu pierd noptile, adica ma respect si respect totodata regula celor trei mese zilnice. Daca mi se face foame intre ele, un pahar cu apa salveaza situatia!”, sustine Anastasia.
Cosmin Anghel
Consultant: Dr. Dan Prelipceanu
psihiatru la Spitalul „Alexandru Obregia”
Tel: 021/334.72.45