Revista care te menține sănătos

Psihologie

Foame emoțională? Cum scăpăm de ea?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
14 decembrie 2023
Share
Foame emoțională? Cum scăpăm de ea?

Foamea emoțională există atunci când ne refugiem în mâncare pentru confort – și nu pentru că ne este foame. Punga aceea cu chipsuri și ciocolata pot oferi companie când ne simțim singuri, anxioși, plictisiți, frustrați, nervoși sau triști.

Însă mâncatul pe fond emoțional (cauzat de foame emoțională) poate duce la o cantitate prea mare de calorii și, prin urmare, la obezitate. Cercetătorii sugerează că aproximativ 75% din mâncatul excesiv este un răspuns al emoțiilor.

Dacă ați mâncat totuși un desert, deși vă simțeați sătui sau dacă ați devorat o cutie de înghețată atunci când ați avut o dispoziție mai proastă, atunci ați experimentat deja foamea emoțională. Aceasta reprezintă mâncatul pentru a umple emoțiile, și nu stomacul.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio StresCalm. Contribuie la creşterea rezistenţei organismului la stres; la îmbunătăţirea vitalităţii şi tonusului psihic; susţine performanţele mintale; ajută la inducerea somnului. Ingrediente active: acid gama-aminobutiric (GABA), extracte de ceai verde, schisandra, Rhodiola, griffonia, vitamina B6 şi acid folic (B9).

Foame emoțională – cum se manifestă?

Folosirea alimentelor, din când în când, ca pe o recompensă sau pentru a sărbători un eveniment, nu este neapărat un lucru rău. Însă atunci când mâncatul este prima acțiune în stările de supărare, stres, oboseală, plictiseală, intrați într-un cerc vicios nesănătos în care problema sau sentimentele nu-și vor găsi niciodată soluția.

De obicei, apare un confort pe moment, senzația de foame dispare, iar apoi emoțiile se înrăutățesc, apărând sentimente de vinovăție pentru excesul de calorii ingerate. Apare, de asemenea, sentimentul de neputință în a vă controla greutatea și impulsurile, ceea ce crește sentimentul de vinovăție. Astfel, se formează un cerc vicios de nefericire. Vestea bună este că puteți învăța și autodisciplina pentru a coopera cu sentimentele, astfel încât să nu mai căutați alimente nesănătoase de fiecare dată când aveți sentimente negative. Și să învingeți, astfel, foamea emoțională.

foame emoţionala

Factori care duc la foame emoțională

Atunci când conștientizați ce situații și emoții vă îndeamnă să mâncați, puteți găsi metode cu ajutorul cărora să nu cădeți în capcană.

Factorii care duc la foame emoțională sunt împărțiți în 5 categorii principale:

  • Sociali – sunteți încurajați de alte persoane să mâncați, în special atunci când vă întâlniți să luați masa în oraș;
  • Emoționali – mâncați ca răspuns la sentimente negative, precum oboseală sau anxietate, deși nu vă este foame;
  • Gânduri – mâncați din cauză că aveți o imagine negativă față de sine;
  • Situaţionali – mâncați pentru că aveți oportunitatea s-o faceți, ca atunci când vedeți o reclamă sau când treceți pe lângă o patiserie. De asemenea, mâncați atunci când aveți anumite activități, precum vizionarea unui film sau în fața televizorului;
  • Psihologici – mâncați ca răspuns la oboseala fizică, precum în cazul unei dureri de cap sau al unui apetit crescut (foame instalată pentru că ați sărit o masă principală).

Pentru a identifica factorii personali ce cauzează foame emoțională, țineți un jurnal al alimentelor în care să notați ce și când mâncați, precum și factorii de stres, gândurile sau emoțiile pe care le aveți în timp ce mâncați.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl. Ajută la combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Cum oprim foamea emoțională?

Atunci când ați identificat cauza, mâncatul pe fond emoțional a devenit un obicei. Acum trebuie să luați măsuri pentru a identifica acești factori. Iată 6 sfaturi cu ajutorul cărora puteți trece peste acest obstacol:

  1. Faceți din exercițiile fizice zilnice o prioritate. Activitatea fizică are efecte benefice asupra bunei dispoziții și a nivelului de energie, reducând nivelul de stres si senzația de foame.
  2. Faceți-vă timp pentru relaxare. Permiteți-vă în fiecare zi 30 de minute de relaxare și deconectare. Acesta este timpul pentru a uita de responsabilități și pentru a vă încărca bateriile.
  3. Socializați cu alte persoane. Nu subestimați importanța relațiilor apropiate și a activităților sociale. Petreceți timp cu oameni pozitivi și protejați-vă de efectele negative ale stresului.
  4. Citiți o carte bună sau o revistă ori ascultați muzica preferată.
  5. Faceți o baie în cadă cu multă spumă și arome minunate. Nu uitați de lumânărele și o muzică liniștitoare în surdină.
  6. Faceți orice altă activitate care vă face plăcere, până ce foamea emoțională a trecut.
  7. Cereți ajutor. Uneori, voința proprie nu este suficientă. Încercați să consultați un psiholog sau un medic pentru a vă sfătui cum puteți scăpa de foamea emoțională.

Pe măsură ce experimentați strategiile de reușită, nu uitați să vă recompensați, pentru a sărbători sentimentul de mândrie că ați început să aveți un stil de viață sănătos.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.