Flebita reprezintă inflamarea unei vene, iar tromboflebita rezultă din prezența unuia sau a multor cheaguri de sânge în această venă. De cele mai multe ori, tromboflebita apare la nivelul picioarelor, însă poate apărea și la nivelul brațelor. Cheagul de sânge cauzează apariția durerii și poate bloca fluxul sanguin de la nivelul venelor.
Tromboflebita poate fi de două tipuri: flebită superficială si flebită profundă. Flebita superficială afectează venele superficiale vizibile sub piele și, de cele mai multe ori, nu este gravă. Tromboflebita profundă afectează vasele mari de sânge, situate profund și poate pune viată în pericol dacă cheagul de sânge ajunge la nivelul plămânilor.
Flebita – cauze
Cauzele flebitei includ:
- Inactivitatea prelungită. Statul în pat sau pe scaun, în avion, timp de mai multe ore, poate duce la formarea unui cheag de sânge;
- Sedentarismul în general. Lipsa exercițiilor fizice favorizează stagnarea sângelui și, în consecință, poate apărea un cheag de sânge;
- Obezitatea;
- Fumatul;
- Unele afecțiuni medicale, precum cancerul sau afecțiuni ale sângelui, ce cresc riscul de coagulare a sângelui;
- Leziunile de la nivelul picioarelor sau a brațelor;
- Terapia de substituție hormonală sau folosirea anticoncepționalelor orale;
- Sarcina;
- Prezența de varice.
Flebita – simptome
Simptomele flebitei depind de localizarea acesteia – flebită superficială sau profundă.
Flebita superficială
În mod normal, aceasta se poate observa sub forma unei suprafețe roșiatice și sensibilă la atingere de-a lungul venelor superficiale de sub piele. Această suprafață poate fi dură, caldă și sensibilă, iar pielea din jurul venei poate fi umflată și să prezinte mâncărimi. Dacă este prezentă o infecție, pot să apară febra, durerea, umflarea sau crăparea pielii.
Flebita profundă
Aceasta poate avea simptome asemănătoare flebitei superficiale, însă există cazuri când nu există niciun simptom. Unele persoane pot prezenta durere și umflarea întregului membu inferior. Altele pot prezenta febră din cauza unei infecții bacteriene. Dacă flebita profundă a devenit cronică și nu a fost tratată corespunzător în timp util, aceasta se poate prezenta sub forma unei decolorari ale pielii sau sub formă de ulcere.
Flebita – analize și investigații
Medicul va face un examen clinic și va pune inrebari în legătură cu simptomele pe care le aveți.
Analizele de sânge recomandate în flebită cuprind:
- D-dimerii – analize de sânge ce măsoară o substanță ce este secretată în sânge pe măsură ce cheagul de sânge se dizolvă. Dacă acest test este negativ și nu aveți factori de risc, atunci este puțin probabil să aveți un cheag de sânge;
- Ecografia – detectează prezența unui cheag de sânge sau blocajul fluxului sanguin.
Flebita – tratament
Dacă flebita este superficială, sunt recomandate șosetele cu compresie și, în funcție de caz, medicamentele antiinflamatoare pentru a controla simptomele. În plus, pot fi aplicate local comprese calde și, în cazuri rare, poate fi nevoie de antibiotice.
Dacă aveți un istoric de flebită profundă, poate fi necesar să începeți un tratament cu anticoagulante (medicamente care subțiază sângele), timp de 3-6 luni. Dacă există semne de infecție, va fi necesar tratamentul cu antibiotice.
Dacă flebita superficială a progresat în flebită profundă, această situație este una gravă și necesită spitalizare în vederea tratamentului și a unei evaluări ulterioare.