Revista care te menține sănătos

Digestie

Flatulența – ce o provoacă și cum o putem evita

Andreea Bunea; Surse: Everydayhealth.com, Manualul Merck ediția a XVIII-a
14 decembrie 2023
Share
Flatulența – ce o provoacă și cum o putem evita

Deși neplăcută sau motiv de ridiculizare, flatulența este un fenomen natural, prin care se elimină gazele provenite, de regulă, din descompunerea substanțelor în colon. În mod normal, un adult elimină zilnic gaze de 13-21 de ori.

Dacă acest lucru se întâmplă mai des și crează disconfort, trebuie aflat în primul rând ce cauzează flatulența și cum se poate ea ameliora. În cele mai multe cazuri este necesară doar schimbarea obiceiurilor alimentare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Carboment. Un supliment alimentar pe bază de carbune activat, un ajutor preţios în caz de indigestie, flatulenţă şi spasm abdominal.

Flatulența excesivă – cauze

Produsele alimentare

Produsele alimentare sunt o cauză majoră de flatulență excesivă. Deși alimentele afectează în mod diferit fiecare individ, sunt multe produse care favorizează flatulență:

  • legumele foarte fermentabile: fasole, varză, țelină, porumb, mazăre;
  • laptele și produsele lactate;
  • fructele: caise, mere, banane, citrice, prune;
  • sucul de fructe și sucurile carbogazoase;
  • alimentele cu îndulcitori artificiali, cum ar fi sorbitol, xilitol sau manitol;
  • cerealele: paste, pâine;
  • fibrele: tărâțe;
  • ouăle.

În general, alimentele cu zaharuri naturale, bogate în fibre și bogate în amidon, sunt susceptibile de a provoca gaze (flatulență), din cauza modului în care organismul le descompune. Asta nu înseamnă să nu mai consumăm aceste alimente, mai ales cele care constituie baza unui regim sănătos, ci doar să ținem cont de cantitatea consumată, de prepararea lor și de asocierile alimentare.

Spre exemplu, atunci când preparăm mâncăruri cu leguminoase, pentru a evita flatulența, este recomandat să înmuiem legumele cu o seară înainte și apoi să le gătim într-o apă proaspătă.

flatulenţa, guma mestecat,

Cantitatea de aer înghițit

Acumularea de aer în tractul digestiv reprezintă, de asemenea, un factor pentru flatulență excesivă. Pentru reducerea aerofagiei, trebuie evitate câteva obiceiuri dăunătoare:

  • consumul de gumă de mestecat și bomboane de supt;
  • mâncatul foarte repede;
  • fumatul, mai ales imediat după mese;
  • folosirea paiului pentru consumul de lichide;
  • consumul de băuturi carbogazoase.

De asemenea, în acumularea de aer în tractul digestiv pot avea un rol și purtarea protezelor dentare care sunt prea largi, secrețiile nazale abundente sau inghițitul repetat în stările de nervozitate.

Medicamente și afecțiuni medicale

Gazele în exces (flatulența excesivă) pot fi un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi unele dintre cele utilizate în tratamentul pentru diabet tip 2 ori cele care conțin îndulcitori de tip sorbitol. Suplimentele cu fibre ori cu calciu sub formă de carbonat de calciu pot provoca, de asemenea, flatulență.

Și anumite afecțiuni medicale pot provoca flatulență:

  • intoleranța la lactoză;
  • boala celiacă (intoleranța la gluten);
  • sindromul colonului iritabil;
  • boala de reflux gastroesofagian;
  • ulcerul peptic;
  • boala Crohn.

Flatulența, tratament

Lăsând la o parte afecțiunile medicale care au ca efect secundar flatulența excesivă și care trebuie tratate sub îndrumarea medicului specialist, în această afecțiune se recomandă în primul rând un regim igieno-dietetic.

Plante precum ghimbirul, feniculul, menta, anasonul, chimenul și mușețelul au efecte benefice asupra digestiei, favorizând și eliminarea gazelor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.