Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului circulator

Fisurile anale: cauze si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
21 mai 2024
Share

Fisurile anale reprezinta o leziune aparuta la nivelul anusului, ce se extinde pana la canalul anal. Acestea apar frecvent atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Fisurile anale cauzeaza aparitia durerii in timpul defecarii si poate fi, uneori, severa.

Simptomele fisurilor anale includ:

  • Durere in momentul defecarii, ce poate dura si dupa
  • Disurie (durere la urinat)
  • Urinare frecventa
  • Inabilitatea de a urina
  • Mancarimi aparute la nivel local

Care sunt cauzele fisurilor anale?

Fisurile anale apar din cauza unei traume la nivelului anusului si al canalului anal, de cele mai multe ori in momentele de costipatie sau episoade repetate de diaree. Uneori, introducerea unui termometru rectal sau a unui endoscop poate produce o fisura anala.

Alte cauze de aparitia a fisurilor anale sunt reprezentate de cancerul anal, boala crohn, leucemia, dar si de unele boli infectocontagioase, precum tuberculoza, infectia cu virus herpetic, sifilis sau HIV.

Fisurile anale, tratate homeopat

Tratamentul fisurilor anale

In cazul fisurilor anale acute (nou instalate si cu o durata mai mica de 7 zile), terapia nonchirurgicala este de prima intentie si, de obicei, suficienta. Insa, in cazul celor cronice, este de preferat interventia chirurgicala.

In primul rand, telul este de a impiedica intarirea scaunului si de a-l inmuia cu ajutorul unei diete bogate in fibre sau al suplimentelor alimentare.

Alte remedii ce pot fi aplicate la domiciliu includ:

  • Evitarea alimentelor greu digerabile (chipsuri, popcorn, nuci)
  • Consumul adecvat de lichide si, ocazional, administrarea de uleiuri ce inmoaie scaunul
  • Baile calde, benefice pentru relaxarea spasmelor si pentru cresterea fluxului sanguin de la nivelul anusului, precum si pentru a curata zona anala fara frictiune.

Terapia medicamentoasa pentru fisurile anale include:

Anestezice si steroizi

Anestezicele aplicate local sunt recomandate pentru a reduce durerea in timpul defecatiei. Uneori, o cantitate mica de steroizi este asociata anestezicului, pentru a reduce inflamatia. Utilizarea steroizilor trebuie limitata la maxim doua saptamani.

Despre hemoroizi

Nitroglicerina

Unguentele cu nitroglicerina (relaxant muscular) previn si trateaza fisurile anale, prin impiedicarea aparitiei spasmelor. Nitroglicerina favorizeaza relaxarea sfincterului anal intern si reduce presiunea de la nivelul canalului anal.

Nitroglicerina este rapid absorbita atunci cand fluxul sanguin este crescut. Din acest motiv, este important ca unguentul sa nu fie aplicat la mai putin de 30 de minute dupa baie, deoarece apa calda dilata vasele de sange de la nivelul pielii si creste fluxul sanguin. In plus, aceasta substanta poate da ameteli si este recomandat sa fie aplicata inainte de culcare.

Toxina botulinica

Toxina botulinica paralizeaza muschii prin prevenirea secretiei de acetilcolina, substanta ce favorizeaza contractia musculara. Toxina este injectata la nivelul sfincterului anal sau chiar al fisurii anale.

Interventia chirurgicalahemo secundara

Prin intermediul interventiei chirurgicale, sfincterul anal intern este incizat, mai frecvent in partea laterala (dreapta sau stanga) a acestuia. Daca fisura anala are o consistenta dura si neregulata, se poate suspecta prezenta cancerului anal. In acest caz, in timpul operatiei se va lua in calcul si biopsia (prelevarea de tesut pentru a fi examinata ulterior in laborator).

Metoda de tratament este aleasa de catre medic, dupa o consultatie in prealabil. Puteti ameliora simptomele cu ajutorul remediilor pentru acasa, iar, daca medicul decide, se poate lua in considerare tratamentul medicamentos sau cel chirurgical.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.