Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Filarie de medina

13 decembrie 2010
Share

Boala parazitara subcutanata cauzata de infestarea cu Dracunculus medinensis, numit si filarie de Medina, vierme de Guineea sau dragon. Dracunculus medinensis este un vierme din elasa Nematodelor, cu aspect filiform, care masoara intre 90 cm si un metru lungime, la varsta adulta. Filarie de Medina se intalneste in Africa saheliana si in Orientul Apropiat. Contaminarea se face prin consumul de apa din elestee, mlastini, rauri care contin cielopi (crustacee microscopice) infestati cu larva parazitului; larvele traverseaza peretele abdominal, apoi se implanteaza si isi efectueaza maturarea in tesutul subcutan, cel mai des la glezne.

Filaria de Medina adulta, la aproximativ un an dupa contaminare, perforeaza pielea pentru a-si depune ouale, formand o basica sau o mica plaga pe glezna sau pe picior. Extremitatea viermelui este atunci vizibila in puroiul care se scurge. Aceasta plaga poate, in anumite cazuri, sa se suprainfecteze si sa favorizeze un tetanos. Viermele moare uneori de la sine, calcificandu-se. O radiografie permite atunci sa fie localizat. In alte cazuri, el provoaca o infectie articulara sau un abces subcutanat.
Extirparea viermelui, prin rularea progresiva pe un chibrit sau pe o ramurica de arbust, fara a-l rupe, se dovedeste a fi mijlocul cel mai eficace de a suprima parazitul, dar aceasta manevra este lenta si delicata. In completare trebuie administrat un tratament cu antibiotice. Prevenirea consta in fierberea apei si in filtrarea ei inainte de a fi consumata.

Sinonime: dracunculoza, vierme de Guineea, dragon.