Hepatomegalia (ficat mărit) se referă la creşterea în volum a ficatului. Aceasta poate fi cauzată de mai mulţi factori şi poate indica diverse afecţiuni. Uneori, variaţiile anatomice normale ale ficatului pot fi confundate cu hepatomegalia. Din acest motiv, este indicat să efectuaţi mai multe investigaţii şi analize de sânge pentru a stabili cauza exactă.
Există numeroase afecţiuni care pot cauza hepatomegalie (ficat mărit). Printre acestea se numără infecţiile (hepatita virală), toxinele (alcoolul), bolile genetice sau bolile autoimune (în care sistemul imunitar atacă propriile ţesuturi). De asemenea, tumorile benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase) pot determina creşterea în volum a ficatului.
Ficat mărit, cauze frecvente
Cele mai întâlnite probleme de sănătate care pot fi indicate de hepatomegalie sunt:
- hepatita;
- steatoza hepatică (ficatul gras);
- consumul excesiv de alcool;
- tumorile ficatului;
- alte tulburări ale funcţiei hepatice.
Ce putem face?
Ficatul mărit sau hepatomegalia este, de cele mai multe ori, un simptom al altei afecţiuni ce poate sau nu necesita tratament. Prin urmare, planul de tratament pentru ficat mărit trebuie să aibă în vedere boala de bază (cea care determină mărirea în volum a ficatului). În cazul hepatitei, tratamentul este unul specific antiviral, în special în cazul hepatitelor B şi C cronice. Agenţii antivirali în acest caz includ interferonii, ce acţionează prin oprirea activităţii virusului.
Oboseală, disconfort abdominal? Ficatul ar putea fi gras… la propriu!
Tipul steatozei dictează tratamentul
Dacă aţi fost diagnosticat cu steatoză hepatică (acumularea de grăsime la acest nivel), se pot determina două cauze: cea indusă de alcool şi cea asociată cu inflamaţia. Obezitatea, diabetul tip 2 şi nivelul crescut de colesterol sporesc riscul de apariţie a steatozei hepatice. În acest caz, tratamentul este centrat pe modificarea dietei, exerciţiile fizice şi scăderea în greutate. Tratamentul medicamentos este indicat persoanelor care suferă de forme mai grave.
Plante care ajută ficatul să se regenereze
Când este necesară biopsia
Tumorile ficatului, fie benigne (chisturi, hemangioame, adenoame), fie maligne pot duce la ficat mărit. Acestea pot fi deosebite prin efectuarea unei biopsii. De cele mai multe ori, tumorile benigne nu
necesită tratament decât atunci când provoacă simptome severe, precum durerea abdominală sau sângerările. Cele maligne (carcinoamele) pot fi tratate cu chimioterapie, radioterapie sau cu ajutorul intervenţiilor chirurgicale. Tratamentul specific depinde de diagnostic şi alte circumstanţe specifice acestor boli.