Ficatul gras sau steatoza hepatica este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale ficatului. Aceasta este reprezentata de acumularea de grasimi la nivelul ficatului, ce impiedica functionarea normala a acestuia. Exista doua tipuri de steatoza hepatica: steatoza hepatica non-alcoolica si steatoza hepatica alcoolica.
De cele mai multe ori, aceasta afectiune nu este grava, insa poate avea consecinte serioase asupra sanatatii. Din fericire, boala de ficat gras este o afectiune reversibila cu ajutorul unui stil de viata sanatos. Ficatul gras poate duce, in timp, la aparitia unor boli mai grave, precum ciroza, cancerul hepatic sau bolile de inima.
Ficat gras – cauze
Nu se cunoaste exact cauza pentru ficat gras, precum nici cauza aparitiei cirozei ca si consecinta. Printre cauzele incriminate se numara:
- obezitatea;
- rezistenta la insulina, in care celulele nu reactioneaza ca raspuns la insulina atunci cand nivelul zaharului din sange este crescut;
- hiperglicemia (cresterea nivelului de zahar din sange), ceea ce indica prediabetul sau diabetul de tip 2;
- nivelul crescut de grasimi din sange, in special al trigliceridelor.
Factori de risc pentru ficat gras
Exista mai multi factori de risc care contribuie la aparitia steatozei hepatice (ficat gras), precum:
- nivelul crescut al colesterolului „rau” si al trigliceridelor;
- sindromul metabolic (o asociere de mai multe afectiuni ce pot duce la aparitia diabetului);
- obezitatea, in special cea abdominala;
- sindromul ovarelor polichistice;
- apneea de somn;
- diabetul de tip 2;
- hipotiroidia (activitatea incetinita a tiroidei);
- hipopituitarismul (activitatea incetinita a glandei pituitare);
- varsta inaintata;
- consumul excesiv de alcool;
- infectiile ficatului (de exemplu, hepatita C);
- unele medicamente, precum cele folosite pentru tratarea cancerului sau steroizii.
Care sunt simptomele de ficat gras
De cele mai multe ori, ficatul gras nu prezinta simptome. Din acest motiv, cele mai multe persoane nu stiu ca o au. Insa, unele persoane pot simti durere sau presiune la mijlocul sau in partea dreapta a abdomenului. In plus, pot exista si simptome de oboseala excesiva. Uneori, ficatul gras poate determina pierderea apetitului si scaderea in greutate.
Plante care ajuta ficatul sa se regenereze
Cum se stabileste diagnosticul de ficat gras
Din cauza ca, de cele mai multe ori, nu exista simptome, diagnosticul de ficat gras poate fi omis. Uneori, analizele de laborator clasice nu sunt de ajuns pentru un diagnostic cert. Exista unele analize de sange specifice care pot evalua functia ficatului. Pot fi necesare teste imagistice, precum ecografia abdominala sau tomografia computerizata. In cazuri mai rare, poate fi necesara biopsia (prelevarea de tesut din ficat pentru a fi evaluata in laborator).
Care este tratamentul pentru ficat gras
Nu exista medicamente care pot vindeca ficatul gras. Insa, exista numeroase metode prin care puteti tine sub control aceasta afectiune. Cel mai important lucru, insa, este sa aveti un stil de viata sanatos, alcatuit din:
- dieta echilibrata (fara grasimi, prajeli, dulciuri, alimente procesate sau semipreparate);
- exercitii fizice constante, cel putin 30 de minute pe zi, timp de 5 zile pe saptamana;
- scaderea in greutate, daca sunteti supraponderal sau obez;
- renuntarea la alcool. Indiferent de tipul bolii de ficat gras pe care o aveti, este foarte important sa renuntati la consumul de alcool. Acesta poate duce, in timp, la aparitia unor afectiuni mult mai grave, precum ciroza sau cancerul hepatic.
Metode prin care poate fi prevenit
Metodele prin care puteti vindeca sau tine sub control ficatul gras sunt aceleasi prin care puteti preveni aparitia acestuia. Faceti exercitii regulate. Adoptati o dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale. Tineti sub control celelalte afectiuni cronice pe care le aveti (diabetul, bolile de inima etc.). Renuntati la alcool. Intrebati medicul daca medicamentele pe care le luati in mod obisnuit afecteaza sanatatea ficatului.